Pentingnya Menyayang dan Disayangi

Oleh Rasiah Halil

Ginger2 RH Images

Ginger

Snowy2 RH Images

Snowy

Anda pernah pelihara binatang ? Kalau pernah anda akan tahu betapa mudah kita menyayangi dan disayangi oleh haiwan peliharaan kita. Rasa kasih dan belas kita mudah menjelma berhadapan dengan haiwan-haiwan peliharaan kita ini.

Orang Melayu memang gemar memelihara binatang. Dulu sesetengah kita mungkin memelihara ayam, ikan, burung, arnab, kucing, kura-kura, monyet dan lain-lain. Semiskin-miskin kita, sempat juga kita berkongsi makanan atau sekurang-kurangnya mengambil berat terhadap haiwan-haiwan yang kadangkala muncul sahaja di depan pintu kita. Dan masa dulu memelihara binatang tidaklah mahal. Anda tak perlu bawa kucing anda ke doktor haiwan untuk suntikan atau ketika ia sakit. Sekadar memberinya daun misai kucing dah cukup. Dan kucing anda pula bila dah dekat ajalnya akan berusaha bertemu anda dan seringkali menghilang selepas itu, kecuali bangkainya yang anda temui nanti. Dia seolah-olah mengucapkan ‘selamat tinggal’ sebelum meninggalkan anda untuk selamanya.

Di beberapa negara Barat, terutama di Amerika, binatang peliharaan mendapat tempat yang agak istimewa. Bukan sahaja ada di antara mereka boleh ‘mewarisi’ harta tuannya, malah mereka ada ‘kaunselor kucing’ misalnya bagi mententeramkan jiwa yang gundah gulana kerana kehilangan tuannya. Tak tahulah Sri kaunselor kucing ini menggunakan bahasa apa – bahasa manusia ke kucing. Wujud pelbagai kedai untuk memenuhi kehendak haiwan peliharaan kita malah ada juga tanah perkuburan yang khas untuk mereka. Pendek kata ada binatang peliharaan dijadikan lebih daripada keluarga.

Dari segi psikologi, memang memelihara haiwan baik untuk kita. Melihat kerenah dan kadangkala ketidakupayaan mereka, kita bertambah kasih dan ihsan antara sesama makhluk dan terhibur dengan gelagat mereka. Kadangkala binatang peliharaan kita agak sensitif terhadap keadaan atau mood kita. Melihat kita muram atau bersedih misalnya, seekor kucing peliharaan kita mungkin membuat gaya-gaya tertentu hanya untuk melihat kita tersenyum atau tidak bersedih lagi. Malah ada binatang peliharaan boleh diharap untuk beberapa tugas, misalnya mengejutkan tuannya bangun solat subuh, menjaga kanak-kanak atau memberi semacam amaran ada orang menghampiri rumah mereka.

Sejak dari kecil ada saja binatang peliharaan yang menjadi ‘sahabat’ Sri. Kenangan awal Sri mengenai haiwan, selain kucing ialah sepasang ayam belanda peliharaan nenek Sri. Dan ada juga arnab-arnab peliharaan nenek saudara Sri. Dan ini diikuti oleh pelbagai haiwan yang lain. Masa Sri menginap di rumah baharu berhalaman luas pada pertengahan 60-an, selain haiwan-haiwan biasa, satu-satu haiwan yang Sri ingin bapa Sri belikan ialah seekor kambing biri-biri. Tetapi seperti yang anda sedia maklum, tentulah hajat ini tak kesampaian. Kenapalah nak biri-biri — ini mungkin kerana adanya rancangan kanak-kanak Lambchop dari Australia yang menampilkan watak kambing biri-biri yang petes dan comel ketika itu.

Dah lebih 20 tahun Sri tidak memelihara kucing. Kucing terakhir peliharaan Sri bernama Pepito, mati pada 1979. Dan seolah-olah melambangkan suatu pengakhiran, beberapa peristiwa pahit berlaku selepas tarikh 1979 itu. Bersamanya tiada lagi rumah yang didirikan oleh bapa Sri yang Sri fikir akan tetap Sri huni sehingga ke akhir hayat. Turut runtuh ialah cebisan hidup berkeluarga dan peribadi Sri. Bersamanya binatang peliharaan dan pokok-pokok tanaman yang turut mengisi makna ‘rumah’ dan ‘keluarga’ Sri. Dan dah lama pembauran mengenai rumah, keluarga, hidup peribadi dan lain-lain terpendam di hati.

Tahun lalu rumah pangsa Sri dipertingkatkan dan Sri juga membuat sedikit ubah elok. Setelah merantau di beberapa negara, mengalami pelbagai pengalaman suka dan duka, akhirnya makna ‘rumah yang hilang’ itu Sri temui dalam rumah pangsa Sri. Untuk melengkapkan rasa tenang ini, Sri memelihara seekor kucing Parsi tempatan bernama Snowy (betina) dan kemudian seekor lagi kucing jenis British short-hair bernama Ginger (jantan). Perasaan gembira Sri bersama kucing timbul semula dan bersamanya rasa-rasa ketenangan lain. Hidup ini menjadi lebih bahagia dan ceria bagi Sri.

Dua minggu lalu Snowy terjatuh dari rumah pangsa Sri di tingkat sepuluh. Ia ditemui di waktu pagi. Setelah dikejarkan ke doktor haiwan, dimaklumi tulang sarafnya terjejas, sebelah kakinya patah dan besar kemungkinan kedua-dua kaki belakangnya lumpuh. Ia jalan berengsot, makannya disuap dan pembuangan najisnya terpaksa dibantu. Hancur hati Sri melihat penderitaan Snowy dan betapa terbatasnya keupayaan Sri membantunya. Air mata Sri begitu mudah mengalir kerananya dan doa Sri tiada putus-putus untuknya. Seekor anak kucing dan betapa ia meruangi di hati kita. Apa pun takdir Allah Sri reda kerana anak kucing comel ini dengan segala kerenahnya amat menyentuh perasaan Sri. Snowy dan juga Ginger seolah-olah mengingatkan Sri bahawa yang penting dalam hidup ini adalah seperti yang dinyanyikan Nat King Cole dalam lagunya Nature Boy:

The greatest thing you could ever learn is just to love and be loved in return………

Ditulis: 31 Mei 2001
Tersiar: Ruangan Sri Anggerik, Berita Minggu (Singapura), 3 Jun 2001
Tajuk Asal Penulis: ‘Seekor Anak Kucing Bernama Snowy’.

NB: Snowy dan Ginger masih hidup dan sudah pun berusia lebih 13 tahun pada tahun ini (2013). Kaki belakang kiri Snowy yang patah tiga, kini lebih panjang daripada kakinya dahulu. Dan kaki belakang kanan Snowy pula terbengkok dan kedua-dua kakinya ini lumpuh. Snowy boleh makan sendiri tetapi pembuangan najis kecil dan besarnya harus dibantu. Kedua-dua Snowy dan Ginger semakin uzur dan harus diberi ubat setiap hari.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s