Bila Ramadan tiba terkenang kisah lama…

Sudahkah anda ke Geylang Serai baru-baru ini? Geylang berubah ketika Ramadan dan bagi masyarakat kita, tidak mengunjungi Geylang semasa membeli-belah Hari Raya, macam tak ‘sah’. Orchard Road tetap ada, tapi Geylang Serai yang sering menambat hati kita. Agaknya Geylang selalu mengingatkan kita kepada cogan ‘kembali ke akar’ dan akar kita dah lama tertanam di celah-celah Pasar Geylang, Joo Chiat dan Tanjong Katong Complex serta lorong-lorong berdekatan yang pernah memetakan kehidupan kita pada suatu masa.

Andakah seperti Sri suka melihat daya kreatif orang kita menghiasi rumah mereka dengan lampu kelap-kelip ? Sri seringkali terpegun dengan daya kreatif kita dan hiasan lampu ini dah berakar sejak dahulukala, terutama bila Ramadan telah menjangkau ‘satu likur’ nya. Dan mungkin anda, seperti Sri, semakin nostalgik terkenang zaman muda menyambut malam-malam likur ini.

Sesiapa yang pernah tinggal di kampung akan tahu, masa bermula satu likurlah, lampu-lampu mula dinyalakan dan kanak-kanak pula memeriahkan suasananya dengan ‘hiasan’ mereka. Ada yang menggunakan tutup tin milo dan sebagainya, dipakukan pada sebatang kayu dan lilin pula dilekatkan di atas kayu berdekatan tutup tin tadi. Kanak-kanak itu kemudian menolak kayu berlilinnya di merata kampung dan ditemani kanak-kanak lain, juga dengan kayu berlilin mereka. Pandangannya indah, jika anda dapat bayangkan. Tidak kurang pula yang memasang pelita di laman rumah atau membesarkan nyalaan lampu pam mereka.

Satu peristiwa yang sukar Sri lupakan ialah bagaimana Pak Busu Sri membuat lampu kelap-kelip tanpa menggunakan eletrik. Kami tinggal di Jalan Kobis, dekat Kaki Bukit, ketika itu. Sebahagian besar kampung tiada eletrik. Jadi bagaimana? Pak Busu Sri melekatkan lilin pada sejumlah gelas minuman. Ini kemudian diisi air dan dibancuh dengan pewarna berlainan. Gelas-gelas ini digantung di sekeliling beranda rumah. Lilin dinyalakan, lantas wujudlah lampu berwarna-warni, tanpa menggunakan eletrik. Keindahannya tak terkata dan sehingga kini tetap menyalakan kenangan manis Ramadan dan Syawal Sri …

Memang di kampung juga terdapat banyak kegiatan sepanjang Ramadan; dari bertarawih, bertadarus sehinggalah kegiatan-kegiatan yang menimbulkan kenakalan kanak-kanak. Yang ‘terpaksa’ tolong mak atau nenek buat kuih, tangkap ayam, anyam ketupat, pun sama hebat. Anyam punya anyam, tiba-tiba anda ‘terbuat’ ketupat yang agak lain reka bentuknya…dan terpaksalah ketupat itu dibuka dan anda bermula dari mula…alangkah terseksa. Masa tolong mak atau nenek buat kuihlah anda selalu berharap anda terlupa anda berpuasa, sebab tak tahan ‘godaan’ kuih yang baru dibakar di depan mata. Atau tertenung inti kuih tart atau ternampak lebihan kuih yang belum dibakar, ‘pakkal’ puasa, kalau tidak, dah anda ‘sauk’ semua…Ini belum lagi ‘terseksa’ masa tolong mak atau nenek rendam kacang tanah, picit kacang, goreng dan campurkan kacang dengan sedikit garam… betapa tak sabar anda menanti buka kerananya…

Saloma pernah menyanyi: Dam dam dum, bunyi mercun, walaupun senikata ini kemudian ditukar bila mercun diharamkan. Tapi zaman itu, memang mercun berdentam-dentum. Kanak-kanak yang tak main mercun dan ‘menyerang’ kawan/geng lain dengan mercun, macam tak ‘best’. Ubat mercun pula kadangkala dikumpul dan dijadikan bahan mercun besar untuk ‘mengebom’ kumpulan lain. Adakalanya mercun boleh dijadikan semacam bunga api dengan mematahkannya tiga suku di bahagian tengah. Tentunya bunga api biasa pun dimainkan juga. Malah ada yang bermain meriam buluh yang diisi karbaid untuk ‘menyerang’ kumpulan lain. Serang punya serang, ada juga dibawa ke hospital kerana tangan atau jarinya menjadi sasaran.

Sesekali bila melihat orang membeli juadah berbuka, teringat Sri juadah-juadah yang dijual di Bussorah Street pada suatu masa. Bapa Sri suka membeli juadah berbuka dari Bussorah Street; dari pejabatnya di Telok Ayer Basin dia akan ke Bussorah Street dan bila pulang kita tahu juadah-juadah yang mana satu yang dibeli di sana. Masa itu, makanannya terasa lebih sedap, mungkin kerana jarang benar dapat membeli makanan di daerah Bussorah Street/Arab Street, kecuali bulan puasa, tidak seperti sekarang.

Lagu-lagu Hari Raya turut juga memusarkan kenangan bulan-bulan Ramadan/Syawal yang pernah kita lalui sepanjang hayat kita. Paling istimewa bagi Sri ialah lagu Selamat Hari Raya nyanyian biduanita Saloma. Tanpa mendengar lagu ini, macam tak semeriahnya menyambut Syawal, sebab lagu ini dah lama sebati di hati kita. Begitu juga, kita terharu dengan Dendang Perantau P.Ramlee, lagu-lagu nyanyian Fazidah Joned, Ahmad Jais, Rafeah Buang, Sanisah Huri, Sharifah Aini, Sudirman, Aman Shah, AlJawaher, M.Nasir dan lain-lain. Kita gembira dan sekali gus terharu mengenang masa-masa yang berlalu dan bersyukur dapat menjalani ibadat puasa pada tahun ini dan dapat bersama (walau berjauhan) dengan mereka yang kita kasihi dan dapat terus memanjatkan doa bagi mereka yang telah pergi…

Ditulis: 8hb Januari 1999
Tersiar: Ruangan Sri Anggerik, Berita Minggu Singapura, 10hb Januari 1999
Tajuk Asal: Kenangan Puasa 2
Tulisan: Rasiah Halil

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s