Beri Erti Yang Lebih Kepada Sumbangan Seniman Kita

Apakah anda seperti Sri, terharu mendengar lagu-lagu Melayu yang diiringi Orkestra Simfoni Singapura dalam ‘Konsert Sharifah Aini’ baru-baru ini? Apakah air mata anda juga tergenang bila lagu-lagu P. Ramlee indah berkumandang di Dewan Konsert Victoria dan tersentuh mendengar alunan ‘Salam Terakhir’ Sudirman nyanyian Sharifah Aini? Ramai yang pulang bersama pelbagai kenangan: yang indah, yang mengharukan, yang menghibur, yang mengajar. Memang seni itu boleh saja memercikkan berbagai perasaan dan fikiran kita.

Melihat konduktor orkestra Eddie Marzuki, kumpulan pemuzik Melayunya selain Sharifah Aini, Art Fazil dan Mohardiman, anda pasti, seperti Sri, memaklumi bakat mereka dan bangga akan kesungguhan mereka dalam bidang seni yang mereka ceburi. Sri sendiri pernah menyaksikan rakaman lagu-lagu di studio privet dan bertemu dengan pemuzik-pemuzik yang berbakat di sana. Ada yang mendapat latihan formal yang mendalam dan ada yang tidak, tetapi permainan mereka tetap menampilkan tahap profesionalisme yang tinggi. Andainya sebilangan mereka ini diberi pendedahan yang lebih luas, Sri dapat bayangkan betapa mercupnya seni muzik kita nanti.

Seorang mahaguru yang Sri temui di seminar tahun 1980 dulu pernah berkata: lagu-lagu kita adalah puisi rakyat terkini. Orang mungkin tidak gemar membaca dan mendengar puisi, tapi apa bangsa pun gemar kepada muzik dan penyanyi mereka. Seniman begini banyak merakamkan kenangan dan harapan kita, walaupun ada di antara lagu-lagu mereka sekadar getaran hati anak muda dan belum lagi mencapai tahap getaran jiwa yang meresap dan menggegarkan masyarakatnya, seperti sumbangan seorang P. Ramlee. Dan seni itu, terutama seni muzik, memang tanpa sempadan — lama sebelum era Internet ini mengingatkan kita akan hal demikian. Sukakah anda akan lagu-lagu Latin atau Hispanik? Sri gemari lagu-lagu begini sejak dulu walaupun tidak Sri fahami seni katanya. Demikian juga sesetengah kita meminati lagu-lagu Hindi, tanpa memahaminya. Md. Rafi, yang dibesarkan di India dan suaranya dipinjamkan kepada kebanyakan hero filem Hindi, berakhir sebagai rakyat Pakistan, tapi seninya tidak dibataskan oleh sempadan negara-negara tersebut. Demikian juga seorang Nat King Cole, Kitaro, Ibrahim Ferrer, Dewi Yull, Celine Dion, Ella Fitzgerald, Broery Marantika.

Semasa di Dewan Konsert Victoria, pelbagai fikiran mengenai seni berlegar-legar dalam fikiran Sri. Di beberapa kedai muzik di sini, tidaklah semudahnya anda mencari lagu-lagu Melayu menurut era tertentu. Betul, anda boleh temui lagu-lagu P. Ramlee dan Saloma, tapi hampir kesemuanya adalah rakaman EMI. Lagu-lagu bukan keluaran EMI tidaklah mudah diperolehi. Demikian juga jika anda meminati suara Normadiah atau M. Bakri, amat sukar anda mendapatkan lagu-lagu mereka. Di beberapa kedai muzik di dalam dan luar negara, bukan sahaja Sri temui rakaman-rakaman lama (lagu-lagu bukan Melayu) malah ada juga buku-buku yang mendokumentasikan perkembangan muzik sesuatu era. Anda suka jaz, ada saja buku dan rakaman mengenainya. Anda minat rap, reggae, soul, heavy metal, ada tulisan ilmiah dan santai mengenainya. Buku pasal Elvis saja sudah berpuluh kalau tidak pun beratus. Apa lagi kumpulan The Beatles dan lain-lain.

Bagi Sri, seni itu amat indah dan seniman sejati itu adalah penyumbang kepada nilai keindahan dalam kehidupan kita. Kita berbangga dengan P. Ramlee, misalnya, tapi satu masa dulu, beliau juga melalui zaman getirnya, kerana kurang mendapat sokongan dan diejek di atas pentas. Beliau menjadi lambang bagaimana seniman kita harus diberi sokongan dan digilap bakat mereka—-kerana hanya dengan sokongan berterusan mereka dapat menghasilkan karya-karya seni yang besar untuk santapan rohani kita. Kini ada video CD, selain kaset dan karaoke mengenai filem dan lagu beliau—tapi siapakah menangguk keuntungannya? Kita yang berminat terpaksa membeli kerana mahukan dokumentasi itu, walaupun kita tahu sebahagian besar rakaman ini hanya menguntungkan pihak-pihak tertentu.

Kadangkala sesebuah masyarakat bagaikan melalui ‘collective amnesia’ tapi lagu dan filemlah yang mengingatkan kita akan perkara-perkara yang hampir hilang dari ingatan. Dan masyarakat kita memang berbakat dalam bidang seni, cuma kita perlu adakan lebih lowongan sokongan, pendedahan dan dokumentasi. Sri ingin sangat mendengar lagu-lagu Jasni, Nona Asiah, Lina, A. Rahman, Momok, Siti Mariam, Rokiah Wanda, R. Ismail dan lain-lain dirakamkan dalam CD atau kaset berserta latar belakang sumbangan mereka. Demikian juga ingin Sri miliki lagu-lagu yang dicipta oleh Osman Ahmad, Yusof B, Ahmad Jaafar, Zubir Said dan lain-lain. Sri juga ingin membaca buku-buku serius dan santai mengenai perkembangan muzik dan filem kita—baik Irama Melayunya, Pop Yeh-Yeh, lagu-lagu dari filem atau autobiografi/biografi daripada penggiat seni pelbagai bidang ini. Kata penyair Chairil Anwar: ‘Sekali bererti, sudah itu mati’. Kita haruslah lebih memberi erti sumbangan seniman kita sebelum segalanya ditelan zaman. Jangan nanti kita turut terguris seperti Pak Oteh, penulis ruangan pojok Berita Minggu Singapura, menceritakan perihal lontong, tempe dan kuih-muih kita baru-baru ini.

Ditulis : 9hb Feb 2000
Tersiar: Ruangan Sri Anggerik, Berita Minggu (Singapura), 13hb Feb. 2000
Tajuk Asal Penulis: ‘Lagu Kita Dan Dokumentasi’
Tulisan: Rasiah Halil.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s