Dokumentasi Pop Yeh Yeh Wajar Diusaha Awal

Anda mungkin, seperti Sri, terkejut mendengar berita pemergian A. Ramlie minggu lalu. Sri mendengar berita itu melalui Radio Warna pada pagi hari Khamis itu, melalui rancangan ‘Espresso’. Sejurus selepas membaca ‘Innalillahi” dan kemudian al-Fatihah untuk beliau, Sri menelefon beberapa orang sahabat dan saudara menyampaikan berita itu. Baru juga kita membaca di akhbar mengenai Anugerah Bintang Legenda yang diberikan kepada beliau oleh Persatuan Karyawan Muzik Melayu Singapura (Perkamus) dan Jawatankuasa Eksekutif Kegiatan Melayu Kelab Masyarakat Marine Parade pada 14hb April lalu. Kini, tidak sampai pun sebulan selepas pemberian anugerah itu, A. Ramlie tiada lagi bersama kita untuk mendendangkan secara live kenangan mengusik jiwanya.

Kenapa sesetengah kita berasa sedih mendengar berita pemergian beliau, walaupun kita mengetahui telah lama beliau menghidap penyakit Parkinsonnya? Kematian sesiapa pun yang kita kenal, sama ada secara peribadi atau pun melalui kegiatannya misalnya kegiatan seni, seperti A. Ramlie, yang ternyata memberi saham kepada kehidupan masyarakatnya, tentu sekali menyentuh jiwa kita. Lain halnya dengan orang-orang yang kehadirannya sebenarnya menghancur atau memporak-perandakan sesebuah masyarakat. Dan mungkin pula, seperti pemergian seniman-seniman kita sebelum ini misalnya P. Ramlee, Saloma, A. Rahman, Zubir Said, Normadiah, Ahmad Nesfu, Siti Tanjong Perak, dan lain-lain, terasa benar betapa sedikitnya penghargaan yang telah kita berikan kepada mereka.

Sesiapa yang membesar pada tahun 60-an tentunya teringatkan A. Ramlie. Kalau P. Ramlee dan Saloma (serta beberapa orang penyanyi seangkatan mereka) mencorakkan gelombang baharu dalam dunia muzik kita selepas Perang Dunia Kedua, demikian juga A. Ramlie, M. Osman, Ahmad Jais, Jefrydin, Rafeah Buang, A.Romzi, Sanisah Huri serta beberapa orang lagi penyanyi dan kumpulan seangkatan mereka mencorakkan gelombang kedua pula. Kita yang muda ketika itu, terbawa-bawa dengan lagu-lagu mereka, malah sanggup ‘khusyuk’ mendengar rancangan ‘Lagu Permintaan’ di radio hanya untuk menyalin seni kata lagu mereka. Atau ada yang membeli piring hitam. Tidak kurang pula yang gemar membeli majalah ‘Pop’ hanya untuk mengetahui perkembangan penyanyi dan lagu-lagu Melayu yang mereka minati.

Pertama kali Sri mendengar lagu Oh Fatimah, Sri menggemarinya. Ketika itu Sri masih bersekolah rendah. Sri ingat mengusik nenek bahawa ada anak muda menyanyikan sebuah lagu untuknya kerana nenek Sri juga bernama Fatimah. Ada pula abang-abang Sri membeli piring hitam nyanyian A. Ramlie dan beberapa kumpulan/penyanyi seangkatan beliau. Pendek kata zaman ‘Pop Yeh-Yeh’ itu ramai seperti Sri dibauri oleh lagu-lagu mereka kerana seni katanya yang mudah diingati dan dinyanyikan sama seperti lagu-lagu The Beatles dan kumpulan/penyanyi seangkatan mereka. Demikian juga lagu Hindi ketika itu.

Sri pernah menulis di ruangan ini lebih setahun yang lalu mengenai Sharifah Aini dan penampilan beliau dengan Orkestra Simfoni Singapura bahawa lagu, seperti kata seorang mahaguru, adalah puisi rakyat jelata. Walaupun kadangkala kita sukar menghayati puisi, ternyata ramai di antara kita mudah mengikuti dan menghayati lagu. Dan lagu serta filem Melayu, selain kajian ilmiah, boleh mengingatkan kita kepada yang silam serta mengukur sejauh mana perkembangan kita, sama ada secara peribadi atau kemasyarakatan, sekarang. Tanpa lagu/filem/kajian, kita akan mengalami semacam ‘collective amnesia’.

Seorang seperti A. Ramlie telah memberi sumbangan kepada dunia seni muzik kita. Bukan sekadar Oh Fatimah, Kenangan Mengusik Jiwa, Ole-ole Temasik atau Lambaian Desanya sahaja. Seperti seniman yang lain, sama ada penggubah, penulis seni kata, penyanyi, pelakon, pengarah, jurugambar, penulis skrip dan lain-lain, semua mewarnakan sebahagian daripada calitan yang kita namakan kehidupan. Benar, ada orang yang bergiat dalam dunia seni ini memang tidak layak digelar seniman kerana yang dicipta dan dikejar mereka bukan seni, tetapi hal-hal yang lain yang sebenarnya tiada sangkut-paut dengan seni. Tapi, sejumlah penggiat seni ini ternyata adalah seniman sejati kita.

Banyak cara boleh kita menghargai seniman kita, selain memberi sokongan yang membina agar mereka terus berkembang untuk kemanfaatan semua. Anugerah seperti yang diberikan kepada A. Ramlie memang perlu disokong dan diteruskan; mungkin juga perlu kita fikirkan cara-cara lain untuk lebih mengekalkan sumbangan mereka bagi masa mendatang. Perkara dokumentasi pernah berkali Sri tulis, malah sejak tahun 80-an dulu. Tanpa dokumentasi sama ada bagi dunia seni kita atau hal-hal lain, segala yang kita ketahui akan hanya tersimpan di lembaran kenangan tanpa ada bahan untuk rujukan. Mungkin Perkamus dan badan-badan lain boleh usahakan tulisan mengenai zaman ‘Pop Yeh-Yeh’ dan lebih awal, sementara sebahagian besar penggiatnya masih bersama kita. Ini boleh dibuat dalam bentuk ‘ensiklopedia mini’, tulisan khusus mengenai seseorang seniman (penyanyi, penggubah, penulis seni kata dan lain-lain) atau filem-filem dokumentari mengenai seni muzik kita. Biayanya boleh didapatkan dari Majlis Seni Kebangsaan atau badan-badan seumpama itu. Selain kompilasi lagu, mungkin usaha begini dapat diteliti agar kita tetap menghargai kenangan-kenangan mengusik jiwa yang mereka berikan kepada kehidupan kita.

Ditulis : 15hb Mei 2001
Tersiar: Ruangan Sri Anggerik, Berita Minggu (Singapura), 20hb Mei 2001
Tajul Asal Penulis: Sebuah Kenangan Mengusik Jiwa
Tulisan: Rasiah Halil.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s