Iktibar daripada kehidupan Steve Jobs

Pemergian Steve Jobs baru-baru ini memusarkan beberapa pemikiran di hati peminat dan juga bukan peminat produk Apple. Dianggap seorang genius, pemikiran dan ciptaan Jobs begitu ke hadapan, sebagaimana pemikiran beberapa orang genius dalam peradaban manusia.

Namun, bukan setakat itu sahaja yang menarik perhatian kita terhadap kehidupan Jobs. Kebanyakan orang baru mengetahui bahawa bapa kandung Jobs, Abdul Fattah Jandali, seorang Muslim berbangsa Arab dari Syria yang menjadi warga Amerika Syarikat dan ibu kandungnya, Joanne Carole Schieble, berketurunan Swiss-Jerman dan beragama Kristian, warga Amerika Syarikat. Ibu bapanya hanya dapat berkahwin 10 bulan setelah Jobs dilahirkan. Mereka tidak membesarkan Jobs kerana sejak bayi Jobs diberi kepada Paul dan Clara Jobs yang berketurunan Armenia dan besar kemungkinan beragama Kristian Ortodoks, sebagai anak angkat.

Di kalangan orang Arab di Syria dan di Amerika Syarikat dan di beberapa tempat, timbul rasa bangga bahawa Steve Jobs yang masyhur dan genius ini adalah daripada kaum mereka. Kita fahami rasa bangga ini tetapi apakah keturunannya memainkan peranan yang penting bagi kejayaannya? Atau mungkin faktor-faktor lain yang turut membentuk seorang Steve Jobs?

Ibu bapa kandungnya langsung tidak memainkan peranan dalam pembesarannya kecuali memberi gen/DNA mereka. Steve menganggap Paul dan Clara Jobs sebagai ibu bapanya yang sebenar, walaupun beliau kemudian dapat menemui dan menerima ibu kandungnya, Joanne Schieble/Simpson sebagai ibunya. Dalam temuramah, Jobs ada menyebut bahawa bapa angkatnya, Paul Jobs, memainkan peranan penting dalam kejayaannya. Paul Jobs seorang jurumesin dalam syarikat yang mencipta laser, membenarkan anaknya bermain dan menggodeh mesin. Dan kasih sayang kedua-dua Paul dan Clara Jobs membolehkan anak mereka berasa selamat, berani mencuba dan berusaha mencapai impiannya.

Kita tidak menafikan keturunan ada kepentingannya dalam kehidupan seseorang. Kedua-dua ibu bapa kandungnya berpendidikan tinggi. Abdul Fattah Jandali, seorang professor dalam bidang sains politik dan Joanne Schieble/Simpson, seorang terapis pertuturan. Anak mereka seorang lagi, Mona Jandali/Simpson, merupakan novelis yang berjaya di Amerika Syarikat. Namun keturunan bukanlah segala-galanya bagi kejayaan seseorang, menjadikannya pandai atau insan yang mulia.

Ada orang berasal daripada keturunan baik-baik atau bijak tetapi dia tidak sedemikian. Begitu juga sebaliknya. Lebih daripada gen/DNA yang kita warisi daripada ibu bapa kita, soal cara pembesaran atau sosialisasi, nilai-nilai yang ditanamkan dalam diri anak, pendedahan kepada hal-hal yang membangun atau mematikan semangat juang dan mencubanya, teladan dan sumber contoh yang kita paparkan kepada anak tersebut serta rasa selamat dan kasih sayangnya dibesarkan dalam keluarganya dan lain-lain, juga turut membentuk anak tersebut. Demikian juga dengan Steve Jobs. Kalau ibu bapa angkat Jobs tidak mendedahkannya kepada beberapa hal atau memberi sokongan kepada usaha dan pencariannya semasa muda, besar kemungkinan perjalanan hidupnya tidak seperti yang kita ketahui kini.

Dan mungkin juga kerana Jobs daripada golongan minoriti iaitu kaum Armenia ibu bapa angkatnya dan sebenarnya anak kacukan Arab-Amerika, selain mengetahui ibu bapa kandungnya tidak dapat bernikah sebelum Jobs dilahirkan, rasa ‘terbuang’ kerana dibesarkan oleh keluarga lain dan ‘terpinggir’ kerana bukan warga daripada arus utama masyarakat Amerika, turut memacunya
untuk membuktikan kebolehannya di mata dunia. Benar, tidak semua orang yang dikemelutkan masalah identiti akan memilih jalan hidup seperti Jobs, yang berani mencuba dan mendera dirinya untuk bersungguh-sungguh dalam bidang pilihannya.

Yang utama bagi kita, apakah kita setakat memberi gen/DNA kita tanpa menghiraukan isu-isu lain yang turut membentuk kehidupan anak-anak kita? Keturunan sahaja tidak menjamin anak-anak kita menjadi orang yang mulia ataupun berjaya. Apa pun keturunan kita, tidak perlu kita berasa malu atau bangga melulu kerananya. Yang penting, apa pun keturunan dan kedudukan kita,  dengan sedikit usaha, kita boleh mengadakan sekitaran yang selamat dan baik untuk anak-anak kita. Kita boleh menyayangi anak-anak kita tanpa bersyarat (ini tidak bermakna anak-anak kita boleh berbuat sesuka hati) dan memupuk nilai-nilai yang baik untuk kehidupan mereka. Kita juga boleh mendedahkan anak-anak kita kepada beberapa hal yang meningkatkan semangat juang, berani mencuba, mencintai ilmu dan menghargai makhluk Allah dan kehidupan yang diberi-Nya. Anak-anak kita mungkin tidak menjadi seorang Steve Jobs tetapi sekitaran dan pemupukan hal-hal yang memberangsangkan nurani dan mindanya akan menjadikan anak-anak kita manusia-manusia yang berguna dan bermakna dalam kehidupan yang mereka lalui.

Steve Jobs mencipta Apple dan dikenali seantero dunia, tidak mustahil suatu hari nanti ada anak-anak kita akan mencipta durian, cempedak, biji saga, benih/tangkai padi, buah keranji dan sebagainya sebagai aplikasi komputer dan ciptaan-ciptaan lain untuk kegunaan manusia sejagat, seandainya kita bijak memberi sekitaran, pendedahan dan dorongan yang diperlukan anak-anak
kita.
Ditulis: 12 Oktober 2011
Tersiar: Oktober 2012, Berita Minggu (Singapura).

Nota: Rencana ini ditulis beberapa hari setelah kematian Steve Jobs pada Oktober 2011. Saya mengirimkannya kepada pihak akhbar di Singapura dan diberitahu ia ‘akan diusahakan untuk diterbitkan’. Rencana itu tidak pun diterbitkan kerana sebab-sebab yang hanya diketahui oleh pihak akhbar. Hampir satu tahun berlalu dan saya menghantar rencana yang sama kepada seorang rakan wartawan yang mengunjurkannya kepada pihak tertentu. Saya tidak menukar apa-apa dalam rencana ini kecuali pada ayat pertama rencana iaitu ‘Pemergian Steve Jobs baru-baru ini’ kepada ‘Pemergian Steve Jobs hampir setahun yang lalu’. Saya tidak menerima sebarang jawapan daripada pihak akhbar sehinggalah hampir sebulan setelah mengirim rencana ini buat kali keduanya. Ia disiarkan di Berita Minggu (Singapura) pada bulan Oktober 2012.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s