Menjejak Nenek Moyang

Kalau ada semacam ‘mesin waktu’ yang membolehkan anda pergi ke zaman silam mahupun zaman hadapan, pada zaman manakah ingin anda singgahi? Bagi sesetengah kita, mungkin kita ingin berada di zaman Nabi s.a.w. dan menghayati kebesaran Islam dan Junjungan kita pada zaman itu. Atau mungkin kita mahu menjenguk ke zaman Khulafah Arrasyidin, atau singgah sekejap pada zaman-zaman kebesaran Islam di beberapa pelosok dunia, bertemu pemikir dan penggerak masyarakat pada zaman-zaman itu. Namun, kita tahu perkara ini tidak akan berlaku. Dalam novel The Time Machine tulisan H.G.Wells pada 1895, penulis membawa kita ke zaman hadapan apabila manusia dibahagi kepada dua kumpulan: Eloi dan Morlocks. Kedua-dua kumpulan ini berantakan kerana ketidak seimbangan dalam sistem yang merangkai kehidupan mereka. Sri teringat bagaimana filem daripada novel Wells ditayangkan di TV pada tahun 70-an dahulu. Setelah menonton filem itu, sejumlah besar adik beradik Sri duduk berbincang mengenai kesan filem itu, terutamanya mengenai mesin waktunya. Bagaimana, ya, kalau kita boleh ke zaman silam, dan bertemu dengan leluhur kita pada zaman-zaman tersebut?

Kisah mesin waktu Sri fikirkan apabila membaca mengenai cerita adanya keturunan Hang Tuah di kalangan kita baru-baru ini. Memang menarik kisah itu, tetapi betulkah masih terdapat keturunan Hang Tuah sehingga zaman ini? Dalam buku Sejarah Melayu, kalau tak salah Sri, nama menantu Hang Tuah, Khoja Hassan, ada disebut. Khoja Hassan terlibat dalam skandal rasuah tetapi hukumannya diringankan kerana mengenangkan jasa-jasa Hang Tuah kepada Melaka. Kita tahu misalnya ibu bapa Hang Tuah bernama Dang Merdu dan Hang Mahmud tetapi anak cucu Hang Tuah tidak pula kita kenali. Kita lebih mengenali empat kawan bersaudaranya, selain para guru dan tindak tanduk Hang Tuah untuk Melaka daripada kisah keluarganya. Lantas cerita mengenai Hang Tuah itu, lebih banyak menimbulkan tanda tanya daripada menjawab apa pun kemusykilan kita mengenai Hang Tuah. Sri terfikir, kalau ada keturunannya selepas kejatuhan Melaka, dan setelah akhirnya berpindah ke Johor, pasti ini disebut dalam hikayat atau sejarah kita. Kemungkinannya sebilangan besar keluarganya meninggal tanpa memegang jawatan dalam kerajaan Melaka yang dalam buangan (setelah Melaka dijajah Potugis) dan kemudian di Johor. Atau mungkin, demi keselamatan dari terus diseksa penjajah Portugis, ada keluarga pembesar dan pendekar Melaka, sengaja melenyapkan kisah keluarga mereka. Lantas, jarang benar kita mendengar kisah-kisah begini berbanding dengan yang dari Eropah.

Setiap kita sedikit sebanyak mahu juga tahu mengenai keturunan kita kerana mungkin kita ingin mengetahui ‘perjalanan panjang’ keluarga kita sehingga kita berakhir di Singapura dan bekerja dan/atau berminat dalam bidang tertentu. Di Australia misalnya, penduduk Baratnya yang kebanyakannya berasal dari Britain, dan dihantar ke Australia pada zaman silam kerana melaku-kan jenayah, berbangga dengan kisah silam itu. Sedangkan di tempat-tempat lain, mempunyai leluhur penjenayah tentulah mengaibkan. Ada kelompok pula mengaku keturunan mereka orang baik-baik atau saudagar besar yang kaya raya, seolah-olah mewajarkan segala tindak tanduk mereka dan menjadikan ‘istimewa’ sesiapa yang ada hubungan kekeluargaan atau lainnya dengan mereka. Melalui konsep keturunan ini, entah berapa banyak orang telah diperdaya atau ditipu belit, walhal tingkah laku orang-orang ini tidaklah sebaik leluhur mereka yang baik-baik dan banyak berjasa kepada masyarakat. Kebanggaan kepada keturunan yang baik-baik tidak menjadikan kita orang-orang yang sebaik mereka. Bukan salahnya berbangga, tetapi akhirnya kitalah, selain Allah, yang mencorakkan hidup kita; kalau nenek moyang kita sudah pun berjasa dalam kehidupan mereka, kita tidaklah boleh tumpang semangkuk tanpa turut serta menabur jasa dalam kehidupan kita. Kalau keturunan kita adalah pendekar, saudagar besar dan pemikir, kita harus pula memberi lebih erti kepada kehidupan kita kerana telah ada contoh-contohnya.

Keturunan seseorang hanyalah satu faktor, bukan faktor utama apakah kehidupan seseorang itu membawa makna kepada sekelilingnya. Dan kayu ukur sumbangan seseorang dalam kehidupan yang dilalui bukan hanya diukur dengan banyaknya keterlibatannya dalam badan-badan tertentu. Membanggakan keturunan juga boleh membataskan kita kerana kita mungkin menjadi kurang peka bahawa orang lain dan daripada keturunan lain juga boleh melakukan sebaik leluhur kita. Sri rasa, kalau ada sumber-sumber contoh di kalangan keturunan kita, mungkin juga ada penyangak daripada kalangan yang sama. Bak kata pepatah kita, setangkai tak sebau. Banggalah, tapi biarlah berpada-pada dan bertempat.

Kisah keturunan Hang Tuah juga mengingatkan Sri akan kekurangan kita dalam mendokumen-tasikan orang-orang yang memberi makna kepada perjalanan sejarah masyarakat dan daerah kita. Misalnya, bila melalui Jalan Eunos, Sri selalu terfikirkan mengenai Encik Eunos bin Abdullah, pengasas Kesatuan Melayu Singapura, Utusan Melayu, ahli Majlis Undangan dan lain-lain. Selain kisah penempatan Melayu di Kaki Bukit, beliau juga telah mengusahakan agar orang Melayu diberi kemahiran pertukangan dan lain-lain, pada awal abad ke-20 dulu. Namun, hingga kini tidak banyak yang kita ketahui mengenai beliau atau keturunannya. Rasa yang sama terkilan muncul bila kita menjejaki pemikir-penggerak kita zaman dahulu misalnya Hamzah Fansuri, Cut Nyak Dhien, Dr Abdul Samad, Ambo Sooloh , Khatijah Sidek, Profesor Ahmad Ibrahim dan lain-lain. Kita pun bertuah memiliki mereka dalam cakerawala contoh kita dan mudah-mudahan ada banyak lagi dokumentasi mengenai mereka dan munculnya dorongan untuk menjadi seperti mereka, insya-Allah.

Ditulis: 12hb April 2006
Tersiar: Ruangan Sri Anggerik, Berita Minggu (Singapura), 16hb April 2006
Tajuk Asal: Hang Tuah Dan Kisah Keturunan

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s