Si Belalang Dan Bunga Melur

Si Belalang Dan Bunga Melur

Dua minggu lalu saya berbincang-bincang dengan sekumpulan guru mengenai empat teks sastera. Salah sebuah teks tersebut menyentuh masalah penjajahan, ketika Malaya baru merdeka dan Singapura belum pun mencapai kemerderkaannya. Penjajahan dalam teks yang kami sentuh itu bukan sekadar penjajahan fizikal sebuah negara terhadap negara yang lain. Satu dasar penjajahan, baik penjajah Inggeris, Belanda, Portugis, Perancis, Jerman, Itali dan sebagainya tetap sama iatu berpegang pada dasar ‘pecah dan perintah’ (‘divide and rule’) bila menghadapi anak jajahannya. Semasa perbincangan tersebut dan lama setelah itu, saya terfikirkan dasar ‘pecah dan perintah’ itu walaupun bukan di dalam konteks penjajahan. Dasar yang satu lagi, berkaitan dengan hubungan antara individu dengan individu yang lain atau dalam hubungan kemasyarakatan, boleh ditambah iaitu ‘pecah, hapuskan/padam dan perintah’ (‘divide, delete and rule’). Betapa perkara-perkara sebegini lebih kelihatan di beberapa tempat dan negara dewasa ini.

Kadangkala terdapat beberapa tindakan individu, anggota kumpulan, pertubuhan dan sebagainya membuat kita terasa bahawa dasar ‘pecah, padam dan perintah’ demikian hidup. Dalam kerjaya dan hubungan kemasyarakatan kita pasti bertemu manusia-manusia yang sanggup melakukan apa sahaja demi namanya atau kumpulannya ke hadapan sehingga begitu menjejas kerjaya dan kehidupan orang lain. Mereka ‘padamkan’ atau ‘hapuskan’ rakan sekerja, ahli pertubuhan atau individu yang dianggap ‘pesaing’ tanpa memikirkan soal etika atau integriti. Yang penting, kalau dalam kumpulan misalnya, hanya mereka atau kawan-kawan mereka yang harus dianggap ‘jaguh’.

Yang ‘dihapuskan’ atau ‘dipadamkan’ itu diperlakukan pelbagai cara agar orang tersebut kelihatan tidak setanding dengan mereka, kurang kebolehan, kurang kemahiran dan rata-rata wajar diperlakukan sedemikian. Semuanya berpunca daripada perasaan kurang senang individu atau kumpulan tertentu kerana menganggap orang atau sekumpulan orang tersebut perlu ‘ditiadakan’. Mereka mengamalkan konsep ‘zero-sum game’ iaitu apabila mereka di atas, orang lain mesti berkedudukan lebih rendah daripada mereka, kerana hanya mereka yang boleh menjadi nombor satu dalam apa pun bidang. Lantas tidak hairanlah orang-orang begini bertindak tanpa etika atau integriti. Mereka menjadi ‘penjaga pintu’ atau ‘gatekeepers’ dan menentukan banyak hal sehingga sukar bagi orang lain menyuarakan sesuatu yang di luar kepompong tertentu. Bak gelas yang tidak penuh, orang-orang begini mudah berkocak dan apa pun yang mereka perolehi, tidak pernah mencukupi, lantas sesiapa yang dianggap ‘menggugat’ kedudukan mereka ‘dihapuskan’ dengan pelbagai cara.

Anda bekerja keras sejujur dan sebaiknya dalam kerjaya anda tetapi orang lain yang ‘menyulap’ segala, tanpa perlu bekerja keras sebagaimana sepatutnya. Anda melibatkan diri dalam sesuatu bidang dengan sepenuh tenaga, kemahiran, kebolehan dan kejujuran yang anda miliki, tetapi yang dipandang atau diketengahkan adalah mereka yang pandai memadui kata. Dan ‘memadam’ atau ‘menghapuskan’ jejak-jejak anda demikian terperinci dilakukan oleh individu-individu yang takut kepada persaingan ini. Mereka sering puji-memuji di kalangan mereka, mengenengahkan orang-orang sependirian seperti mereka, mengheboh dan menghebahkan hal-hal yang tohor dan picisan hasil ciptaan atau lakaran mereka tetapi mahu masyarakat menganggapnya sebagai mercu tanda tersohor bagi masyarakat kita. Semua yang dianggap ‘pesaing’ mereka diperlekehkan dan perlakukan seolah-olah orang-orang ini baru semalam muncul dalam persada tertentu. Pelbagai ruang dan pintu ditutup dalam gelap dan terang agar orang-orang tersebut patah semangatnya dan terkapar dalam keseorangan. Tanpa segan silu orang-orang sebegini mendabik dada bahawa merekalah ‘penentu’ pelbagai perkara yang kita anggap penting. Dan walaupun sebilangan mereka kelihatan seolah-olah orang-orang yang beradab dan beretika, mereka tidak berasa berdosa mempergunakan pelbagai media untuk menonjol-nonjolkan diri dan kumpulan mereka dan merendah-rendahkan sesiapa yang dianggap ‘pesaing’ mereka.

Kata Abraham Lincoln, anda boleh menipu sebilangan orang pada semua masa, dan semua orang pada sebilangan masa tetapi anda tidak boleh menipu semua orang pada semua masa. Betapa benar kata-kata ini jika ditujukan kepada individu atau kumpulan tertentu yang seolah-olah mahu mereka sahaja yang boleh mencorak-warnakan budaya, sastera, seni dan pelbagai hal yang berkaitan dengan masyarakat kita. Tanpa bersikap berlapang dada dan sama-sama meraikan apa yang terbaik di dalam masyarakat kita, selamanya individu atau kumpulan yang mudah berkocak ini akan berasa tergugat dan bertindak sewenang-wenangnya tetapi menyembunyikannya di sebalik pelbagai topeng. Yang mudah terpengaruh tentu akan terpengaruh dengan tindakan individu atau kumpulan yang pandai bersandiwara ini tetapi saya yakin, satu masa nanti semuanya akan menjadi jelas.

Dalam konteks ini, saya lampirkan dua buah sajak yang ada kaitannya dengan isu yang ditengahkan dalam catatan ini – sebuah sajak bertajuk ‘Betapa’ ditulis pada Januari 1980 dan sebuah lagi berjudul ‘Kisah Si Kaduk’ ditulis pada April 2014. Betapa benar kata peribahasa kita, di tempat tiada helang, belalang mengaku helang. Tetapi kita tidak sebodoh yang disangka individu atau kumpulan tertentu ini untuk tidak tahu membezakan yang mana belalang dan helang.

Saya yakin bahawa dalam semua hal, Allah lah penentunya. Pelbagai cara telah dan boleh dilakukan oleh individu atau kumpulan tertentu, zaman berzaman, untuk ‘menghapuskan’ atau ‘memadamkan’ orang-orang yang dianggap ‘pesaing’. Betapa pun orang menutup pelbagai pintu, kalau Allah yang membukanya untuk orang atau orang-orang tertentu, ia tetap akan terbuka. Dan betapa pun individu atau kumpulan tertentu membuka dan merebut peluang hanya untuk diri dan kepentingan mereka, kalau Allah menutupnya, ia tetap tidak akan terbuka. Semua ada kitarannya dan kalau kita jujur, gigih dan berkebolehan dalam bidang pilihan kita, walaupun seolah-olah dipinggirkan, akhirnya benih-benih kejujuran dan keterampilan itu akan menumbuhkan pohon-pohon yang bermanfaat juga, walaupun ia akan mengambil masa, sebagaimana dinyanyikan P.Ramlee dalam lagu bertajuk ‘Bunga Melur’.

Tulisan: Rasiah Halil
16 Jun 2014.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s