Yang Menyedihkan Dan Yang Kita Harap-Harapkan

Yang Menyedihkan Dan Yang Kita Harap-Harapkan

Pemergian Seniman Kita

Berkali-kali saya ingin menulis mengenai beberapa seniman kita yang telah berpulang ke rahmatullah pada tahun ini. Pemergian Pak A. Ghani Hamid, Biduanita Kartina Dahari, Pak Aziz Sattar serta beberapa orang yang lain terasa begitu menyentuh hati kita. Walaupun saya sempat menulis mengenai Biduanita Kartina Dahari, tulisan mengenai Pak A. Ghani Hamid dan Pak Aziz Sattar, asyik tertunda kerana kesihatan dan kesibukan saya walaupun bahan-bahannya sedikit sebanyak telah dapat saya kumpulkan. Pak A. Ghani Hamid, seorang penyair, penulis cerpen, penulis esei, penulis kajian, pelukis, novelis dan penulis skrip drama pentas merupakan seniman veteran kita yang saya hormati. Pak Aziz Sattar pula melambangkan sesuatu yang lebih besar daripada dirinya dan pemergian beliau seolah-olah memutuskan sebahagian besar tali rantai pada zaman ‘Bujang Lapuk’. Apa yang akan saya tulis kemungkinan besar agak panjang – saya rasa baik saya tundakan tulisan mengenai seniman kita dan kenangan saya mengenai dunia yang mereka ceburi, sehingga bulan Syawal nanti. Sempena bulan mulia Ramadan ini, saya berharap kita semua sudi menghadiahkan mereka yang telah berpulang ini al-Fatihah dan mendoakan ketenangan dan ketabahan untuk keluarga dan sahabat yang mereka tinggalkan. Al-Fatihah.

Kisah Pinkdot Dan WearWhite

Saya membaca di Yahoo News tadi bahawa ramai yang menghadiri acara yang diadakan oleh golongan Pinkdot/LGBT dan acara kemuncaknya diadakan sekitar 8 malam tadi (28 Jun 2014) ketika umat Islam bersiap-siap untuk ke masjid dan memulakan ibadat tarawih.

Sejak beberapa hari ini saya teringat kata-kata yang disampaikan oleh arwah guru agama saya, guru saya sejak tahun 70-an dulu, Allahyarham Ustaz Syed Abdillah Aljufri: ada perbezaan yang ketara bila seseorang melakukan sesuatu yang dianggap haram oleh Islam, dan dia akui perbuatan itu dilarang oleh Islam dengan seseorang yang melakukan perbuatan yang haram dan dianggap perkara itu tidak haram. Misalnya ada orang Islam meminum arak – dia tahu perbuatannya salah di sisi agama dan dia tidak menghalalkan perbuatan itu. Ini berbeza apabila ada orang Islam yang meminum arak dan berkata perbuatannya itu tidak dianggap berdosa. Dalam al-Quran dan Hadis memang sudah jelas soal meminum arak. Demikian juga mengenai soal Pinkdot ini – larangannya jelas di dalam al-Quran dan Hadis.

Kita faham bila ada orang yang sedikit bingung mengenai orientasi seksualnya mungkin kerana kejahilan, terpengaruh, tidak mendapat bimbingan yang betul dan mungkin juga kerana beberapa hal kurang baik yang dialami dalam hidupnya. Tetapi kalau orang tersebut mendapat bimbingan yang betul dan ikhlas dalam pencariannya, jawapannya akan ditemui juga. Dengan cara berhikmah dia dibimbing dan ketulusan hatinya dalam meleraikan kebingungannya seringkali Allah akan memudahkannya mendapat hidayat dan meninggalkan gaya hidup yang dilarang Islam. Tetapi ini berbeza dengan orang-orang yang tegar dan berbangga dalam mengamalkan orientasi seksual yang mungkar.

Dan kita maklum dalam Islam ada konsep ‘khunsa’ tetapi apa yang diheboh-hebohkan bukan hal tersebut. Kita juga tahu bahawa Islam melarang kita menghina atau menganiaya sesiapa pun dan kita tidak perlu menggunakan kata-kata kesat dan kasar untuk menyampaikan sesuatu maksud atau pendirian. Saya yakin ada juga orang-orang tertentu dalam kumpulan Pinkdot dan WearWhite sekadar mengambil kesempatan untuk menunjukkan ‘kehebatan’ masing-masing, walaupun saya akui ada sebilangannya jujur. Yang tidak kita setujui ialah orientasi seksual/gaya hidup golongan Pinkdot dan bukan orangnya. Namun ini tidak bermakna apabila sesuatu yang demikian dilarang Islam, jika diraikan, kita harus menyokong atau turut serta.

Dalam Islam, ada konsep muhrim, aurat dan ada tatasusilanya atau adabnya. Pernikahan Islam hanya boleh berlaku di antara pasangan yang berlainan jantina dan beragama Islam. Dan dalam pernikahan yang sah pun, ada hal-hal tertentu dalam hubungan yang intim di antara seorang isteri dan suami, diharamkan. Dengan demikian, amat jelas kedudukan Islam dalam hal Pinkdot ini. Tentulah menyedihkan kita bila ada orang-orang yang jelas mengamalkan gaya hidup pinkdot ini seolah-olah mahu kita menerima apa pun pandangan mereka. Tentunya mereka boleh bersuara tetapi kita berharap mereka faham bahawa mereka tidak mewakili masyarakat Melayu-Islam kita. Berkata demikian bukanlah bermakna kita kolot, konservatif atau tidak terbuka. Soal kerelatifan tidak timbul dalam beberapa hal bersangkutan dengan agama kita. Melihat apa yang berlaku sejak 2009 lagi, tentunya kita khuatir dan sedih. Dan kemungkinan golongan ini mendapat sokongan dan galakan media dan pihak-pihak tertentu di dalam dan luar negara, bukanlah mustahil. Kita berharap, badan-badan agama dan kemasyarakatan kita akan bersikap lebih proaktif menangani gejala ini kerana tanpa bertindak dengan cekap dan berhikmah, ramai lagi di kalangan masyarakat kita akan turut hanyut dalam gelombang Pinkdot/LGBT ini. Sempena awal bulan Ramadan yang mulia ini marilah kita sama-sama berdoa semoga Allah membantu kita, baik siapa pun kita, dalam menghadapi dan menangani hal-hal sebegini dengan baik, saksama dan selamat, insya-Allah.

Ramadan Nan Mulia

Sekali lagi Ramadan menjelma dan terbetik di hati kita pelbagai kenangan dan keindahan bulan mulia ini. Hati kita mudah dikocak kenangan lalu ketika zaman kita membesar, bersama keluarga dan sahabat handai. Kita teringat kenakalan kita semasa baru belajar berpuasa atau seksanya kita bila dikejut untuk bangun sahur. Inilah masa-masanya kita paling terkenang nenek, datuk, ayah dan ibu yang telah tiada. Betapa kita ingin, walau seketika, untuk mendengar lagi senda gurau, malah leteran mereka, terutama semasa bulan Ramadan. Dan kita merindui masakan-masakan istimewa mereka atau pembelian makanan berbuka yang dibeli bapa atau datuk kita. Bagi mereka yang kehilangan pasangan hidup, bulan Ramadan dan Syawal paling menyentuh hati mereka. Air mata mudah menitis melihat anak-anak yang berkumpul untuk berbuka bersama tetapi tanpa ayah atau ibu mereka lagi.

Sebelas tahun setelah Pak Busu saya meninggal dunia, mak cik saya masih merinduinya, lebih-lebih lagi pada bulan Ramadan dan Syawal. Tiada lagi kedengaran bacaan al-Quran oleh Busu saya sepanjang Ramadan atau bacaan tahlil yang diterajui Busu saya setiap malam Hari Raya. Setelah hampir 44 tahun mengahwini mak cik saya dan keluarga Busu saya mengenali keluarga mak cik saya lebih lama daripada 44 tahun, kerana nenek saya dan ibu Busu saya bersahabat baik, tentulah bukan mudah melupakan suami yang telah berpulang. Demikian juga bagi mereka yang mengalami pemergian orang-orang yang mereka sayang.

Kita terasa dekat dengan orang-orang yang kita sayang tetapi kini di alam barzakh, semasa bulan Ramadan dan Syawal. Ketika membeli sesuatu yang mereka suka atau memakan sesuatu yang mereka suka makan, masak atau beli, sesekali air mata kita akan bergenang, teringatkan mereka. Betapa jauh pun kita melangkah dalam hidup kita, betapa berusia pun kita, betapa berjaya pun kita dalam kehidupan, secebis rasa rindu yang mendalam dan kehilangan ini tidak akan dapat kita hakis selama-lamanya dalam hati kita. Kadangkala terlihat seseorang yang imbasan wajahnya mirip orang yang kita sayang pun, hati kita boleh terusik, pada bulan puasa nan mulia ini. Dalam kita memenuhi ibadat puasa, cuba menertipkan lagi amalan-amalan baik pada bulan berkat ini, hati kita bagai dilimpahi tenaga kenangan berjanakuasa besar. Kita kenangkan mereka yang telah pergi, kita kenangkan orang-orang yang kita sayangi yang masih hidup bersama atau berjauhan dari kita dan kita kenangkan umat Islam di pelbagai pelosok dunia, yang mungkin menghadapi berbagai-bagai dugaan peperangan, kemiskinan, kezaliman dan lain-lain.

Dan mungkin kita terkenangkan diri kita – akan adakah banyak lagi Ramadan untuk kita sambut? Cukupkah amalan kita selama ini? Adakah bulan mulia ini benar-benar kita muliakan dengan limpahan kebaikan sesama kita atau kita masih lagi berkira-kira? Saksamakah kita membahagi masa untuk Allah dan Rasul s.a.w. yang kita sayang atau kita lebih mementingkan perkara-perkara sampingan?

Tiap Ramadan rutin hidup kita berubah – mudah-mudahan perubahan ini bukan sekadar untuk membeli-belah dan soal-soal seumpama itu sahaja. Semangat dermawan dan kebaikan begitu ketara pada bulan mulia ini, bukan hanya di Singapura, malah di seluruh dunia yang penghuninya berpuasa. Kita lebih memahami erti lapar, dahaga, menahan diri daripada memenuhi pelbagai kehendak, makna kekurangan di dalam masyarakat, makna kebajikan dan kebaikan yang ikhlas. Mudah-mudahan ‘latihan’ semasa berpuasa ini akan selalu membuat kita lebih insaf dan prihatin terhadap mereka yang serba kekurangan baik dari segi makanan, kewangan, tempat tinggal, keselamatan diri dan keluarga dan sebagainya. Bak kata guru matematik saya semasa menulis dalam buku autograf saya pada tahun 1973 dulu: “Rasiah, school is for exams, life is the final result.” Demikianlah bulan Ramadan, ia bagaikan ‘peperiksaan’ – yang dituruti selepas Ramadan itu yang menggambarkan berjaya atau gagalnya kita dalam ‘peperiksaan’ Ramadan.

Semoga Allah melimpahi pelbagai rahmat-Nya kepada kita sempena bulan mulia ini dan semoga dalam kesedihan kita mengenang mereka yang tiada, kita tetap mensyukuri nikmat kehidupan yang diberi-Nya dan menjadikan kehidupan kita yang terbaik di sisi-Nya. Dan semoga dalam ingatan kita kepada orang-orang yang kita sayang yang telah berpulang ke rahmatullah, kita akan terus berusaha untuk menjadi orang-orang yang baik sebagaimana harapan mereka yang telah tiada ini terhadap kita. Dan semoga Allah memperkenankan segala doa dan harapan kita. Amin.

Tulisan:
Rasiah Halil
29 Jun 2014/ I Ramadan 1435

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s