Catatan Kecil 4 – Mac 2015

Mendiang Encik Lee Kuan Yew: 16 September 1923 – 23 Mac 2015 LKY MudaLKY Tua

Cadangan saya ingin menulis mengenai kenangan saya membesar dengan lagu-lagu Allahyarhamah Biduanita Sharifah Aini tertunda lagi kerana beberapa sebab, terutamanya terbatasnya masa dan gangguan kesihatan saya. Saya sebenarnya ingin menulis mengenai Allahyarhamah minggu ini – sebahagiannya telah pun siap. Tetapi ini saya tundakan lagi untuk minggu ini kerana pagi ini ada berita yang disiarkan daripada Pejabat Perdana Menteri Singapura (Prime Minister’s Office/PMO).

Hari ini rakyat Singapura dan dunia diberitahu mengenai meninggalnya perdana menteri pertama Singapura, Encik Lee Kuan Yew pada jam 3.18 pagi tadi. Mendiang telah dimasukkan ke Hospital Besar Singapura (Singapore General Hospital/SGH) sejak 5 Februari lalu. Perdana Menteri Singapura, Encik Lee Hsien Loong, anak mendiang Encik Lee Kuan Yew, mengumumkan Singapura akan berkabung selama 7 hari dari 23 sehingga 29 Mac 2015.

Bagi mereka yang membesar pada tahun-tahun 50-an sehingga 70-an terutamanya tentu sukar melupakan seorang seperti mendiang. Dan hari ini dan hari-hari seterusnya dalam tempoh berkabung ini, banyak cerita mengenai mendiang di saluran-saluran radio dan televisyen Singapura. Saya hanyalah seorang penyair dan penulis serta bukanlah orangnya yang seharusnya menulis mengenai mendiang kerana ramai yang lebih layak melakukannya. Dan blog saya ini bukanlah saluran politik mana-mana pihak – saya hanya mencatatkan kenangan dan keprihatinan saya mengenai isu-isu yang lebih saya ketahui dan/atau akrab sahaja.

Rakyat Singapura generasi tahun-tahun 50-an sehingga 70-an mempunyai pelbagai kenangan membesar dan dikesani dasar-dasar pemerintahan mendiang Encik Lee Kuan Yew. Beberapa perkara yang boleh dijadikan iktibar ialah kesungguhan, disiplin, sikap tidak ambil lewa (not taking things for granted) dan kebolehan mendiang sama-sama membangunkan sebuah Singapura yang tiada sumber semula jadi menjadi negara yang maju.

Lama sebelum Singapura merdeka pada Ogos 1965, pulau ini terkenal sebagai pusat pendidikan, penerbitan akhbar, buku dan majalah, berpersatuan, perdagangan, filem dan lagu dan sebagainya. Membaca buku-buku dan tulisan-tulisan Mohd. Taib Osman, Ismail Hussein, Hamzah Hussin, Keris Mas, A. Samad Ismail, A. Samad Said, William Roff , C.M. Turnbull dan beberapa orang lagi memberi gambaran sedemikian. Sekadar contoh, beberapa orang ternama dari rantau ini, termasuk Tun Dr Mahathir Mohamed dan Adibah Amin, selain mereka yang berkedudukan di Negara Brunei Darussalam juga terdidik di Singapura lama sebelum Singapura merdeka. Mendiang Encik Lee Kuan Yew dan rakan-rakannya sama memajukan ‘jenama’ Singapura yang sudah terkenal itu ke mercu tanda yang lebih tinggi lagi.

Mungkin yang terbaik boleh kita pelajari daripada kehidupan mendiang dan para pemimpin generasinya ialah belajar berdikari dan menakat (survive) dalam keadaan yang sukar untuk berbuat demikian – dan kita, siapa pun kita, berupaya keluar dari lingkaran apa pun kesukaran yang kita hadapi jika kita lebih fokus dan tidak berputus harapan untuk menjadikan kenyataan sesuatu yang dianggap mustahil, sebagaimana Singapura pada awal kemerdekaannya dahulu. ‘Jenama’ Singapura kini semakin terkenal tetapi janganlah pula kita ‘terkenal’ kerana kesombongan, sikap serba tahu kita serta memandang rendah orang lain – sesuatu yang tidak seharusnya menjadi ‘jenama’ kita sebagaimana ini bukan impian rakyat dan pemimpin Singapura, termasuk mendiang Encik Lee Kuan Yew, pada tahun-tahun 50-an dan 60-an duhulu.

D.Y.M.M. Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar Dimahkotakan Pada 23 Mac 2015 Bersama Permaisuri Johor, D.Y.M.M. Permaisuri Raja Zarith Sofiah Binti Almarhum Sultan Idris Shah

Sultan Johor 1Sultan Johor 2Sultan Johor 3

Hari ini juga merupakan hari kemahkotaan Sultan Johor, Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar, sebagai Sultan Johor yang kelima. Kali terakhir istiadat kemahkotaan sebegini diadakan ialah pada 10 Februari 1960, semasa Singapura belum lagi merdeka. Kerajaan Johor bukanlah kerajaan baharu malah berkesinambungan daripada Kerajaan Melaka (dan ada juga kaitannya dengan kerajaan Singapura purba) dan telah wujud beratus tahun lamanya. Membaca Sejarah Melayu dan buku-buku sejarah mengesahkan hal tersebut.

Semoga rakyat Singapura dan Johor, dalam menerima berita kurang baik dan baik pada hari ini akan selalu belajar daripada sejarah untuk lebih membangunkan negara/negeri masing-masing dengan aman, makmur dan saksama, insya-Allah.

Ditulis: 23 Mac 2015

Tulisan: Rasiah Halil.

Advertisements

2 thoughts on “Catatan Kecil 4 – Mac 2015

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s