Buku Menggapai Ridho Allah Oleh Habib Umar Hafidz

Menggapai Ridho Allah

FAHAMI ERTI AKHLAK

Buku: Menggapai Ridho Allah Dengan Sebuah Kajian Akhlak Praktis
Penulis: Habib Umar Hafidz (Nama penuh: Al-Habib Umar bin Muhammad bin Salim bin Hafidz)
Penerbit: Jakarta: Nurani Publishing, 2009.

Habib Umar Hafidz, seorang hafiz Quran, telah menimba pelbagai ilmu agama misalnya ilmu fiqh, usul fiqh, teologi, tasawuf, sejarah dan tata bahasa Arab. Dilahirkan di Tarim, Hadramaut, pada 1963, keluarganya terdiri daripada para ulama. Habib Umar telah menulis lebih daripada 12 buku, empat diwan syair selain ceramah-ceramahnya yang dirakamkan dalam bentuk kaset, CD dan VCD. Beliau merupakan pendiri perguruan di Tarim bernama Dar al-Mustafa. Buku ini telah diterjemahkan ke bahasa Melayu oleh anak muridnya, Hamid Jakfar Al-Qadri.

Yang dipentingkan dalam buku ini ialah akhlak; bagaimana menghayati dan mengamalkan ciri-ciri akhlak ini dalam diri seseorang Muslim. Buku ini terbahagi kepada 30 pelajaran; di antaranya mengenai erti akhlak, makna sabar, santun, toleransi, silaturrahim, jujur, kasih sayang, berbakti kepada orang tua, baik kepada tetangga, membela yang teraniaya, menepati janji, tawaduk, menjaga kehormatan, mendidik anak, menyampaikan amanah dan sebagainya.

Akhlak, menurut Habib Umar, adalah beberapa sifat dan perangai yang memberi gambaran batin yang bersifat maknawi dan rohani kepada manusia. Akhlak (akhlaq), jamaknya, khuluq, kalau dihubungkan dengan manusia, kata khuluq lawan kata dari khalq (ciptaan, bentuk). Jasmani yang disusun rapi disebut husnul khalq iaitu gambaran lahiriah yang baik. Gambaran batin manusia yang baik, di sebut husnul khuluq (akhlak yang baik). Gambaran batin inilah yang dilihat Allah dan dengan gambaran itu pula manusia dibangkitkan di hari kiamat (halaman 7).

Sabar itu banyak cabangnya, menurut Habib Umar, dan sifat ini amat dianjurkan oleh Islam. Kita harus sabar dalam menjalankan ibadat dan meninggalkan maksiat, dan ini bukanlah perkara mudah. Berkaitandengan ini, Habib Umar menyentuh hal kesantunan dan marah; bagaimana kita harus berlaku santun antara sesamanya. Nabi saw mengingatkan bahawa ‘orang yang kuat adalah orang yang menguasai dirinya di saat marah’ (Riwayat Bukhari dan Muslim,halaman 36). Baginda saw misalnya memaafkan orang apabila kesalahan itu menyentuh hak peribadinya tetapi ia berbeza apabila ia menyentuh hak-hak Allah.

Marah, menurut Habib Umar, haruslah bertempat, berpandukan garis yang telah ditetapkan Islam. Beberapa topik yang disentuh Habib Umar amat relevan untuk kita fikirkan. Sejauh manakah kita menjalani hidup ini dengan menitikberatkan hal-hal tunjangan dan kemaslahatan umum?Apakah kita jujur dan amanah menjalankan tugas atau menjalani kehidupan harian? Benarkah kita menghargai orang tua kita? Bagaimana pula perhubungan kita dengan jiran tetangga? Benarkah kita tawaduk atau sebenarnya riyak dan takbur tapi pandai berselindung? Sebahagian daripada pelbagai perkara yang menyerabuti fikiran kita akan lebih jelas setelah membaca buku tulisan Habib Umar ini. Tanpa akhlak yang baik, segala amalan kita sia-sia belaka. Terlalu sibuk mengindahkan jasad dan wajah kita tanpa didampingi akhlak- akhlak mulia, tidak akan membuahkan apa-apa, sebagaimana sebuah syair Arab abad ke-16 yang dinukil oleh Habib Umar (hal. 10):

‘Barang siapa yang hanya menyibukkan diri di dalam memberi makanan jasadnya
tanpa memikirkan makanan ruhnya, maka mintalah balasannya kepada ulat dan cacing
-cacing yang akan memakannya.’

Semoga kita sama-sama menggapai reda Allah dengan mengamalkan beberapa akhlak mulia
yang dijelaskan Habib Umar Hafidz melalui bukunya ini.

Ditulis: 21 Januari 2010
Tersiar: Berita Harian, Singapura pada 28 Januari 2010
Tulisan: Rasiah Halil.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s