Catatan Kecil Mei 2015

Ada tulisan yang ingin saya selesaikan mengenai Allahyarhamah Biduanita Sharifah Aini, masih lagi tertunda kerana kesihatan yang tidak sebaiknya dan juga kerana beberapa hal yang turut menyerabuti fikiran dan perasaan saya.

Bila tragedi menimpa, kita kadangkala begitu gamam. Dalam sebulan dua ini kita menyaksikan Nepal digegarkan gempa bumi sebanyak dua kali. Banyak negara yang membantu dan ia menimbulkan keperihatinan dunia. Di Singapura, selain pemerintah, badan-badan kebajikan, masjid-masjid serta pelbagai rumah ibadat dan orang perseorangan turut membantu. Yang turut mengharukan ialah kutipan derma daripada para pelajar, termasuk para pelajar dan bekas pelajar salah sebuah sekolah saya, Sekolah Menengah Bartley. Sejak dahulu lagi, di Sekolah Bartley memang terdapat pelajar dari Nepal kerana kem askar-askar Gurkha dan keluarga mereka terletak tidak jauh dari sekolah tersebut. Tetapi ia mengharukan saya bukan hanya ia berkaitan dengan sebuah sekolah lama – kita terharu menyaksikan penderitaan rakyat dan pengunjung Nepal dan turut terharu memaklumi bantuan sesama insan yang dihulurkan untuk rakyat dan negara tersebut. Harapan kita semoga Nepal dan rakyatnya akan pulih semangat mereka untuk membangunkan negara mereka sebaiknya.

Namun air mata kita belum pun selesai diseka, kita menyaksikan pula kisah orang-orang Rohingya dan Bangladesh yang terumbang-ambing di laut/lautan terbuka. Dan kita membaca juga mengenai kubur-kubur yang tohor, yang dijumpai di Thailand, yang diisi mayat-mayat orang Rohingya. Kita tahu ada dalang yang mengambil kesempatan daripada tragedi yang menimpa orang-orang Rohingya ini dan hal ini seharusnya diselesaikan daripada akar umbinya. Isu penyeludup manusia itu penting tetapi terlebih penting ialah bagaimana mereka yang telah lama menginap di sesebuah negara tiba-tiba diperlakukan bagaikan haiwan buruan di negara tersebut. Apakah manusia sanggup bergadai nyawa di lautan terbuka kalau keadaan hidup mereka di negara tempat mereka menginap, saksama melayan mereka? Bagaimana kumpulan-kumpulan tertentu boleh mengaku mereka ‘orang baik-baik’ tapi pada masa yang sama, melakukan pelbagai kejahatan terhadap kelompok yang tidak seagama dengan mereka? Dan buat beberapa ketika yang amat lama, seorang wanita yang diberi Hadiah Nobel bagi Kedamaian, wanita yang saya baca karya-karyanya, hormati dan ikuti perjuangannya, tidak pun bersuara bila orang-orang Rohingya dizalimi, sehinggalah baru-baru ini. Bukan kerana orang-orang Rohingya itu orang-orang Islam, lantas kita harus lantang bersuara mengenai bencana yang menimpa mereka. Kita bersuara kerana mereka adalah insan seperti kita, walaupun seandainya mereka tidak seagama dengan kita. Kemanusiaan kita yang harus mendera dan menggugat kita untuk cuba membantu bila bencana sebegini berlaku. Benar, ada banyak perkara yang harus diselesaikan dengan baik oleh Thailand, Malaysia dan Indonesia bagi menerima orang-orang Rohingya ini kerana setiap negara ini tidak boleh sekadar membuka pintu mereka tanpa menyelesaikan kekalutan ini daripada akar umbinya. Tetapi kita sebagai negara-negara berjiran dan di dalam ASEAN tidak boleh berlepas tangan – kerana nyawa ribuan orang akan terus terumbang-ambing dalam kapal-kapal di laut dan lautan. Akankah hati nurani kita terus tenang jika kita tidak melakukan sesuatu atau terus menerus menyalahkan sejarah dan penjajah yang membawa sebilangan orang-orang Rohingya ini bermastautin di daerah-daerah tertentu? Nurani kita akan terus menangis jika sebilangan kita hanya berpeluk tubuh sebagaimana kita menangis menyaksikan pelbagai tragedi perang, pengganasan, kebencian yang tidak terbendung dan pelbagai anasir tegar yang memecah-belahkan masyarakat dunia kini.

Biarlah kita belajar untuk menjadi lebih ihsan dan prihatin terhadap mereka yang ditimpa pelbagai bencana kerana, bak dinyanyikan Ramli Sarip, ‘yang ada hanyalah kehidupan’. Semoga Allah memudahkan kita membantu dan meringankan masalah dan beban sesama kita, makhluk-Nya, walaupun betapa berbeza bangsa, agama atau negara kita. Amin.

Ditulis: 20 Mei 2015

Tulisan: Rasiah Halil.

2 thoughts on “Catatan Kecil Mei 2015

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s