Catatan Ringkas 29 Mei 2015

Hari ini genap 42 tahun pemergian seniman yang kita sayangi dan hormati, P. Ramlee. Banyak jasa yang telah beliau sumbangkan untuk dunia seni dan pembangunan masyarakat kita – baik di Singapura, Malaysia, Brunei mahupun Indonesia.

Sumbangan Allahyarham memang besar tetapi beliau tidak keseorangan dalam mewarnai dunia seni kita. Bersamanya ada sebilangan besar ahli seni kita yang berbakat – baik sebagai pelakon, pelawak, pengarah, penyanyi, penulis skrip, penggubah lagu, pencipta seni kata lagu, pemuzik, jurugambar, mencipta tarian, pereka hias, penyunting filem, penerbit dan sebagainya. Meneliti hasil seni mereka kita dapati besarnya bakat mereka walaupun peralatan mereka pada zaman itu tidak secanggihnya. Dan sampai kini sebilangan dialog, lagu dan lakonan mereka tetap menjadi ingatan dan kenangan bersama (collective memory) kita.

Namun, saya selalu terfikirkan, apakah benar kita menghargai seniman kita, terutama seniman veteran kita? Memberi pelbagai anugerah setelah pemergian seseorang itu mungkin ada baiknya tetapi tentulah lebih baik jika kita benar-benar memberi penghargaan semasa mereka masih lagi hidup dan meneruskan penghargaan yang berlainan setelah mereka tiada.

Saya berasa sedih mengetahui bahawa sebilangan seniman veteran kita terpaksa melakukan pelbagai pekerjaan yang tiada kena mengena dengan dunia seni mereka setelah studio-studio filem di Singapura ditutup dan dunia filem Melayu belum berkembang maju di Malaysia pada suatu masa. Banyak cara boleh kita manfaatkan kepakaran seniman veteran kita tetapi dalam banyak hal, kita selalu bagaikan terlambat.

Seorang Jamil Sulong, Aziz Sattar, S. Samsuddin, Mustapha Maarof, Kassim Masdor, Normadiah, Aziz Jaafar, Saadiah, Ahmad Daud, Nordin Ahmad, Latifah Omar, Omar Rojik, Ahmad Nesfu dan ramai lagi begitu banyak boleh dimanfaatkan kreativiti mereka dan dibuat pelbagai dokumentasi mengenai mereka. Tetapi sebilangannya tidak kita buat begini. Dan sejarah dan sumbangan para seniman ini bak angin berlalu – kadangkala boleh hilang bersama masa, disalahgunakan atau diingat sekadar mengisi waktu senggang. Memang telah ada juga usaha untuk memanfaatkan kebolehan seniman veteran  kita, membantu mereka atau membuat dokumentasi mengenai mereka tetapi usaha-usaha ini masih boleh dipertingkatkan lagi, sebelum semua seniman veteran kita tiada lagi bersama kita di alam yang sementara ini.

Hari ini kita terkenangkan P. Ramlee kerana 42 tahun yang lalu, kita begitu terperanjat mendengar berita pemergiannya. Dalam kita menghargai sumbangan Allahyarham, hargailah juga para seniman veteran kita yang sama menyumbang kepada persada seni kita. Walau apapun kelemahan atau kekurangan mereka, telah mereka memberi sumbangan kepada kanvas seni kita dan turut memperkayakan kehidupan kita. Jalur pembangunan sesebuah masyarakat tergambar juga dalam filem-filem dan lagu-lagu masyarakat tersebut.

Semoga akan ada lebih banyak usaha untuk lebih menghargai para seniman veteran kita, baik yang masih bersama kita mahupun yang telah berpulang ke rahmatullah. Dan semoga Allah melimpahi keberkatan kepada mereka yang masih hidup dan mencucuri rahmat kepada para seniman veteran kita yang telah tiada.

Al-Fatihah untuk seniman yang kita sayangi, P. Ramlee, dan juga Saloma serta semua seniman kita yang telah berpulang ke rahmatullah.

Ditulis: 29 Mei 2015
Bedok, Singapura
Tulisan: Rasiah Halil.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s