Kata Mutiara

KM1KM2KM3

Kalbu Seorang Mukmin

Kalbu ibarat sebuah pohon, bila disiram dengan air ketaatan buahnya akan tampak jelas. Mata akan membuahkan penjagaan. Telinga akan membuahkan perhatian terhadap al-Quran dan ilmu. Lidah akan membuahkan zikir dan ucapan yang baik. Kedua-dua tangan dan kaki akan membuahkan amal-amal kebajikan, taat, serta sikap mahu membantu orang. Sementara bila kalbu kering, buahnya akan luruh/gugur dan manfaatnya hilang.

Perjuangan memang tidak manis. Ia disertai oleh hujung-hujung panah dan pertumpahan darah. Berjuanglah melawan nafsu agar ia mahu taat. Itulah yang disebut jihad terbesar.

Kalbu ibarat cermin, sedangkan nafsu seperti asap atau wap. Setiap kali asap itu menempel di cermin, cermin itu pun akan menghitam sehingga kejernihan dan keindahannya pudar.

Rasulullah saw bersabda: “Kalbu manusia lebih bergolak daripada kuali yang sedang mendidih di atas api.” Rasulullah saw berdoa yang bermaksud: “Wahai yang membolak-balikkan kalbu dan pandangan. Teguhkan kalbuku ini di atas agama dan ketaatan pada-Mu.”

Kalbu sama seperti mata. Bukan keseluruhan mata yang boleh melihat. Tetapi, lensanya sahaja. Kalau kalbu dibebani syahwat, ia kan bergerak dan kalau dibebani lintasan takwa ia juga akan bergerak. Kadangkala lintasan nafsu atau syahwat yang lebih dominan, dan kadangkala pula lintasan takwa yang lebih dominan. Kedudukan kalbu seperti atap rumah. Bila engkau menyalakan api di dalam rumah, asapnya akan membumbung ke atap hingga membuatnya hitam.

Kalbu baru bersinar dan bercahaya dengan memakan yang halal, selalu berzikir dan membaca al-Quran disertai tadabbur (berfikir dan mengamati dengan mendalam agar mendapat berkah dan kebaikan yang ada dalam al-Quran), duduk bersama para ulama dan orang-orang mukmin, menjaga diri daripada melihat sesuatu yang mubah (harus), memelihara diri daripada yang terlarang dan makruh, serta cemas terhadap segala maksiat.

Kalbu yang hidup adalah kalbu yang tak pernah lalai terhadap Allah, walaupun dihadapkan sesuatu yang buruk atau baik. Bila ingin mengubati kalbumu daripada keburukan dan kelalaian, jauhilah sesuatu yang syubhat (tidak jelas halal haramnya), keluarlah menuju padang taubat, pakailah baju penyesalan, angkat panji kehinaan, tinggalkan tempat tidur, ubahlah kondisimu daripada jauh kepada Allah dengan mendekati-Nya dan daripada kelekaan kepada kesungguhan, berilah makan fakir miskin, biasakan kalbumu untuk mengasihi dan mencintai, perbanyakkan menangis, dan teruslah berdoa kerana harap dan bimbang, dengan begitu mudah-mudahan engkau sembuh.

Wahai hamba Allah, agama merupakan modal hidupmu di dunia. Bila engkau kehilangan modal tersebut, sibukkan lisanmu dengan menyebut-Nya, kalbumu dengan mencintai-Nya, dan anggota badanmu dengan mengabdikan diri pada-Nya. Selain itu, bersikaplah tawaduk, temui para ulama yang mengamalkan ilmunya, sampai benih datang, turun hujan, dan ia pun tumbuh.

Sesiapa yang memperlakukan kalbunya seperti petani memperlakukan tanahnya, kalbunya akan bersinar dengan cahaya iman dan hikmah.

*****Petikan tulisan Ibnu ‘Athaillah al-Sakandari (648H/1250M – 709H/1309M) daripada bukunya Bahjat al-Nufus, terjemahannya diberi judul Terapi Makrifat. Tutur Penerang Hati, Jakarta: Penerbit Zaman, 2013, halaman 164 -173. Bahasa Indonesianya telah diubah-suai dan hanya beberapa perenggan sahaja dipetik dalam masukan blog kali ini.*****

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s