Nostalgia Hari Raya Tatkala Anak Bulan Syawal Dinanti Penuh Debaran

Selamat Hari Raya dan maaf zahir dan batin kepada anda pembaca akhbar ini. Nak nyanyikan lagu ‘Selamat Hari Raya’ Saloma, atau ‘Dendang Perantau’ P.Ramlee atau ‘Nostalgia Aidilfitri’ Sharifah Aini nampaknya tak mampu. Suara itu memanglah ada tapi kepiawaiannya hanya setakat di bilik mandi saja, lantas tak bolehlah Sri nyanyikan untuk anda. Namun, tanpa menyanyi pun sausana Hari Raya memang cukup meriah.

Yang paling gembira hari ini tentunya kanak-kanak. Agaknya bagi mereka, dalam susah atau senang, Hari Raya tetap Hari Raya, sedikit sahaja sudah boleh menggembirakan mereka. Masa zaman-zaman susah dulu, bila kita dapat baju dan kasut baharu, bukan main kegembiraannya. Maklumlah pada zaman itu pada masa rayalah ibu bapa kita mampu membelikan satu dua pasang baju baharu. Tak ada jenama pun tak apa, janji ada baju lain. Dan selain dapat makan sedap-sedap, minum ‘lamnet’ (lemonade dalam botol, air bergas/soda), yang paling dinantikan tentunya duit raya. Ada yang lepas kumpul duit raya, berbelanja pula beli sate, main tikam-tikam atau tengok wayang. Kita tiba-tiba jadi ‘orang kaya’ masa raya, walhal duit collection ketika itu bukannya banyak sangat.

Walaupun Sri akui Hari Raya yang dah ditentukan tarikhnya memudahkan banyak pihak, tapi rasa seronok lebih terserlah bila tarikhnya belum diketahui. Kita menanti dengan penuh debar bila diumumkan: ‘Anak bulan Syawal telah kelihatan/tidak kelihatan dari Teluk Kemang dan dengan itu Hari Raya tahun ini jatuh pada…’ Macam gezet wayang, kita pun jadi sedikit ‘huru-hara’ setelah pengumuman tadi. Masa di kampung dulu, itulah masanya ayam-ayam jadi ‘tidak selamat’, jika anda memelihara ayam. Pandai pula ayam-ayam ini memaklumi keadaan; habis satu kampung ia lari! Di sana sini anda terlihat orang sibuk merebus ketupat, menyiapkan hidangan Hari Raya, memasang langsir dan membuat mana yang patut. Masa itu tak ada bazar di Geylang Serai tapi satu kampung bercahaya dengan kegiatan-kegiatan terakhir ini. Bagi kanak-kanak, selain membantu itu dan ini (kadangkala lebih pada menyibuk), masa terakhir ini sempat juga mereka bermain bunga api, mercun dan meriam buluh (masa itu belum diharamkan) sementara menanti nak testing apa-apa makanan yang disiapkan ibu atau nenek anda. Dan pada malam Hari Raya, jika rumah anda berdekatan dengan masjid, kedengaran orang bertakbir dan membaca al-Quran kadangkala sampai ke dinihari. Kini, semakin dewasa, suara takbir dan bacaan al-Quran dari masjid yang anda dengar semasa zaman kanak-kanak dan remaja itulah yang membetikkan nostalgia anda menjelang Aidilfitri.

Yang sukar Sri lupakan ialah apabila kanak-kanak berbondong-bondong ke rumah kami semasa di kampung; ada yang langsung tak kami kenal. Yang mereka mahu hanya duit collection, ada datang sejauh Pasir Panjang dan Kaki Bukit, berhimpun di pinggir jalan dan bila collection di sesebuah rumah itu agak lumayan, pakai nampak ramailah kanak-kanak bertandang! Satu lagi kenangan ialah musim banjir semasa Hari Raya pada tahun-tahun 60-an. Sri ingat ramai yang terpaksa bertenggek di atas amben dan menyelamatkan barang-barang dan kuih-muih Raya. Dan semasa berkunjung ke rumah salah seorang ibu saudara Sri di Geylang Serai, kita yang kecil-kecil itu hanya tercanguk; kuih-muihnya semua dah hanyut! Air banjir yang mengalir pula tak ubah macam teh susu! Dan dalam banjir-banjir itu, sempat pula ada di antara kita yang posing di studio gambar; maklumlah masa itu kamera bukannya murah jadi studiolah jawapannya walaupun warnanya hitam-putih saja.

Satu keindahan Hari Raya ialah kita dapat berkumpul dengan orang-orang yang kita kasihi, bersama bertakbir dan menjamu selera. Lebih daripada itu, amalan kunjung mengunjung dan saling memaafkan dalam erti kata sebenar, membawa manfaat yang besar pada ahli keluarga tersebut. Bagi mereka yang masih mempunyai ibu bapa atau datuk dan nenek, usaha untuk berkumpul ini lebih mudah; yang tiada lagi orang-orang tua, seseorang dalam keluarga terpaksalah mengusahakannya dan yang lain membantu agar tradisi ini terus hidup. Sebab itu Sri suka membaca mengenai keluarga berangkai yang membuat pertemuan Hari Raya atau perjumpaan Hari Raya di kalangan kawan-kawan lama, jiran sekampung dan sebagainya. Tetapi yang paling mengharukan tentulah mengenai anggota keluarga yang berkumpul semula setelah terpisah lama. Ada di antara kita mudah menjadi seperti Neng Yatimah bila membaca atau menonton kisah-kisah sebegini.

Hari Raya kali ini, genaplah 10 tahun pemergian nenek Sri. Beliau lebih merupakan ibu Sri kerana nenek Sri mengasuh dan membesarkan Sri dan banyak menyemaikan kecintaan Sri pada dunia seni, pendidikan dan agama. Ketabahan hatinya dan keihsanannya masih menjadi cermin perbandingan bagi hidup Sri. Puisi A. Samad Said untuk P.Ramlee mungkin sesuai juga ditujukan kepada insan yang pengorbanan dan jasanya terlalu banyak bagi hidup Sri dan tak dapat Sri balas hingga ke akhir hayat Sri:
……………………………………………
ketiadaannya dirasakan kehadirannya,
kehadirannya dirasakan kehilangannya,
kehilangannya dirasakan kerugiannya.

Kita (Sri) terlalu terhutang kepadanya.

Hargailah orang-orang tua anda pada Hari Raya ini dan sepanjang hayat mereka. Anda akan benar-benar rindukan mereka bila mereka telah tiada terutama pada Hari Raya.

Ditulis : 12 Disember 2001
Tersiar : Berita Minggu (Singapura), 16 Disember 2001
Tajuk Asal: Menyambut Hari Raya
Tulisan: Rasiah Halil.

Lagu ciptaan dan seni kata tulisan S. Omar Osman yang dirakamkan Biduanita Sharifah Aini pada 1973:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s