Sebuah Tanah Air Yang Sri Inginkan – Ditulis Pada 27 Julai 2005

Menjelang hari kebangsaan Singapura, biarlah Sri mencatatkan beberapa pandangan mengenai tanah air Sri, tetapi hati Sri dan adik-beradik Sri selalu sayu setiap menjelangnya hari kebangsaan kita. Ibu kandung Sri meninggal dunia pada hari kebangsaan Singapura.

Beliau meninggal dunia pada usia muda, hampir 48 tahun. Sesuatu yang Sri pernah terkilan mengenai ibu Sri ialah Sri tidak mengenalinya begitu lama. Sri tinggal bersamanya hanya selama 4 tahun, dari Mei/Jun 1964 sehingga Jun 1968, setelah dibesarkan oleh nenek Sri selama 8 tahun, dan kemudian ibu bapa Sri berpisah. Dan terasa dalam sekelip mata sahaja beliau meninggal dunia pada pagi 9 Ogos 1975. Dahulu Sri juga musykil kenapa beliau membezakan dan tidak menyayangi Sri sebagaimana anak-anaknya yang lain. Hanya setelah dewasa baru Sri faham bahawa kerana adanya ‘emotional baggage’ beliau terhadap nenek Sri lantas sukar baginya menerima anak yang dibesarkan nenek Sri, ibu saudaranya yang membesarkannya sebagai anak sendiri. Dan wajah Sri pula ada mirip wajahnya, walaupun Sri lebih tinggi dan besar dan warna mata Sri berbeza daripada warna matanya. Emotional baggage ini hanya sedikit terlerai pada tahun-tahun terakhir hayatnya, lantas mudah sedikit kami berhubungan walaupun Sri lebih dianggap bagaikan salah seorang saudara maranya, bukan anaknya. Kerana beliau ibu Sri, tak dapat tidak beberapa perawakan, selain gennya pasti Sri warisi. Sayangnya Sri terhadap ibu Sri berbeza dengan sayangnya Sri terhadap nenek Sri. Namun, bak kata seni kata sebuah lagu, seorang ibu, baik ibu kandung, nenek atau wanita yang membesarkan kita kasihnya membawa ke syurga…

Sebagaimana seorang ibu, sebuah ibu pertiwi juga sukar bagi kita terputus dengannya, walaupun kita menginap di tempat yang jauh darinya atau kita tidak lagi menjadi sebahagian daripada warganya. Banyak tempat baharu dan menarik mungkin telah kita huni, tetapi kalau ikatan kita lebih mendasar pada tanah tumpah darah kita, akan tetap ada kilasan-kilasan masa kita membesar bersamanya. Lagipun hari kebangsaan kita bukanlah sudah beratus tahun disambut; dalam usia menjelang 40, rata-rata negara ini masih muda dan perjalanannya masih jauh. Bagi mereka yang lahir sebelum 1965 misalnya, banyak lagi siratan sejarah yang telah mereka lalui, sebagai individu dan masyarakat. Dan tidak semuanya terakam dalam buku-buku sejarah atau diketahui dengan mendalam oleh semua orang.

Walaupun berusia muda, sejarah negara ini telah lama berakar di tanah sendiri dan sekitarnya. Sesuatu yang Sri inginkan, biarlah negara ini lebih menanjapkan warganya untuk lebih mengakar walaupun tidak semua warganya bijak atau kaya. Sri berkata begini kerana berbanding dengan tahun-tahun 50-an dan 60-an misalnya, jurang perbezaan rakyat kita seolah-olah semakin ketara. Mungkin dahulu tidak banyak orang ‘kaya aset tapi miskin wang’ kerana kebanyakannya miskin aset dan wang, tetapi keterikatan sesama kita jauh berbeza daripada sekarang. Anehnya dahulu dalam beberapa kelompok perumahan dan daerah, banyak juga tertanam rasa kebersamaan kita. Dan jurang ini kadangkala diburukkan lagi oleh sikap tergesa-gesa dan budaya ‘makanan segera’ (fast food) kita. Kita mahukan segalanya cepat sehingga yang muncul nanti kurang berkhasiat bagaikan makanan-makanan segera. Sri yakin semua yang baik itu mengambil masa tetapi kerana sikap tergesa-gesa kita, sering kita tidak pandai membezakan keterikatan yang sebenar pada negara setitik merah ini dengan desiran-desiran gemersik dari lalang-lalang yang mudah ditiup angin. Apakah seorang anak kurang menyayangi ibunya kerana bagaikan watak Cordelia dalam drama King Lear tulisan Shakespeare, dia tidak pandai memadui kata, tapi ikhlas menyayangi tanpa mengharapkan apa-apa?

Sejak kecil Sri selalu menganggap aset terbesar manusia adalah dirinya. Dan memandangkan negara kita yang kontang sumber ini, betapa terasa kebenarannya. Dan Sri berharap biarlah kita benar-benar mem-bangunkan potensi dan kebolehan rakyat negara kita. Memanglah sekarang dunia kita semakin global, dan rakyat kita dan warga lain mudah berpindah ke mana sahaja. Tetapi siapakah yang mudah berpindah atau mahu berpindah? Yang ada hanyalah Si Ali, Ah Seng, Gopal, Jim dan lain-lain yang harus terus menetap di sini. Kalau mereka terasa begitu sukar menggilap potensi dan kebolehan mereka, bagaimana, ya? Memanglah sebilangan warga kita pernah berasal dari daerah sekitar atau negara asing tetapi sejak mencapai pemerintahan sendiri pada 1959, kan sudah lain ceritanya. Walaupun negara mana pun boleh mengalu-ngalukan warga asing, tapi jangan pula anak watannya terasa bagaikan tersepit di negara sendiri. Orang tentu boleh memberi kita permata dengan serta merta, tapi rasa Sri pencarian kita untuk memunculkan permata di kalangan rakyat kita lebih bermakna. Bukalah pintu dan tingkap untuk membolehkan peredaran udara yang lebih sihat tapi jangan sampai penghuni rumah kita kesejukan atau kepanasan kerana kita tidak bijak meneka pertukaran suhu di kampung atau estet perumahan kita. Rakyat dan anak kita yang susah senang melalui apa pun kegetiran persekolahan, pekerjaan dan lain-lain, yang menjalani perkhidmatan negara dan menjalani latihan kerahan, takkanlah tak mahu pandang atau kita pandang sebelah mata akan potensi dan kebolehan mereka? Sri yakin banyak lagi yang boleh dikembangkan dan kita ada orang-orangnya kalau kita lebih menyeluruhi rakyat kita tanpa bertindak bagaikan pusat-pusat makanan segera.

Bak kata Pak Zubir Said dalam lagunya ‘Semoga Bahagia’:

Capailah lekas cita-cita
pemudi pemuda
supaya kita ada harga
di mata dunia….

Dan ‘harga’ sebenarnya akan timbul bila lebih banyak potensi rakyat kita dikembangkan dan digilap dengan saksama dan tekal.

Penulis Jung Chang menulis karya-karya Wild Swans dan Mao: The Unknown Story memberi gambaran yang berbeza daripada Utopia yang ingin diterapkan oleh pihak komunis China. Pandangan Jung Chang berlainan tetapi ini tidak bermakna beliau membenci rakyat jelata atau negara asalnya. Yang ditegur adalah beberapa perkara; dia menegur kerana sayang, bukan kebencian. Demikian juga George Orwell pernah berhujah dalam eseinya ‘My country, right or wrong’, bahawa kerana kita sayangkan negara kita, kita menegurnya, kerana mahu menjadikannya lebih baik lagi. Sri harap, menjelang angka kematangan ke-40nya, negara kita akan lebih terbuka kepada pandangan-pandangan yang mungkin berbeza tetapi tidak berniat jahat. Sebagaimana dalam keluarga mengiyakan sesuatu itu memang mudah, kita perlu juga menyediakan lebih banyak ruang agar anggota keluarga kita boleh berbalah pendapat, tetapi akhirnya tetap mahukan kesejahteraan keluarganya. Demikian juga bagi sebuah negara bernama Singapura.

Ditulis: 27 Julai 2005
Tersiar: Ruangan ‘Sri Anggerik’, Berita Minggu Singapura, 7 Ogos 2005
Tajuk: Sebuah Tanah Air Yang Sri Inginkan (Tajuk dan rencana yang disiarkan oleh pihak Berita Minggu yang berlainan, hilang dalam simpanan saya).
Tulisan: Rasiah Halil.
[NB: Sila baca juga tulisan-tulisan saya mengenai ibu kandung saya dan Singapura yang tersiar pada 9 Ogos 2014 dengan tajuk-tajuk berikut: ‘Hari Kebangsaan Singapura Dan Ibu Saya’ dalam ‘Catatan’, sajak-sajak ‘Warkah Untuk Ibu’ dan ‘Terlupa’ dalam ‘Sajak’ dan ‘Biarkan Ibu Pertiwi Sentiasa Di Hati Kita’ dalam ‘Ruangan Sri Anggerik’]

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s