Di Sebalik Air Mata Yang Mengalir Di Pipi…

Bila menonton cerita sedih, mendengar atau menyaksikan sesuatu yang mengharukan, adakah anda menitiskan air mata? Ada di antara kita mudah mengalirkan air mata, terutama bila menonton filem-filem yang agak sedih tapi ada pula jarang menitiskan air mata melainkan sesuatu hal itu benar-benar mengharukan. Air mata sebenarnya mengalirkan banyak makna dengan kewujudannya.

Salah satu mata pelajaran kajihayat (biology) yang sukar Sri lupakan semasa di sekolah menengah ialah mengenai ‘mata’. Kami belajar agak mendalam mengenai mata dan di akhir pelajaran, kata-kata guru Sri sukar pula dilupakan: menangislah kerana ia baik untuk mata awak sebab kotoran pada mata akan turut terbuang dengannya. Kata-kata guru Sri ini menjadi semacam sendaan di kalangan kawan-kawan Sri ketika itu tetapi semakin meningkat dewasa kita sedar bahawa yang mengalir bersama air mata bukan sekadar habuk sahaja.

Ada orang begitu mudah mengalirkan air mata, kalah Neng Yatimah. Masa zaman kanak-kanak bila ada yang ‘tak boleh disentuh’ dan mudah merengek, kita panggil gembeng. Kadangkala perangai ini terbawa-bawa sehingga dewasa; anda lihat seseorang itu garang atau ‘macho’, tapi silap hari bulan, dia juga boleh jadi gembeng semacam. Tak percaya, tengoklah Piala Dunia, yang kalah menangis, yang menang pun menangis dan ini diperhebatkan lagi oleh para penonton, terutama peminat die hard mereka. Yang duka, yang suka, sama-sama mengalirkan air mata kerana tanpa perlu berkata-kata, air mata cukup menyatakan perasaan kita.

Ada kajian menunjukkan mengalirkan air mata mengeluarkan bahan kimia yang dicipta badan kita kerana tekanan (stress). Ada pula berkata air mata mengalirkan kimia endorphins ke dalam aliran darah kita, bahan yang sama dialirkan bila kita bersenam, dan ini menambah baik mood kita dan mengurangkan kesakitan. Sebab itu kita rasa ‘lega’ selepas menangis. Malah kebanyakan pengkaji berkata menangis itu baik untuk sistem saraf kita yang dipanggil sympathetic nervous system. Tentunya ada perbezaan air mata yang menitis kerana sesuatu yang mengharu/ menggembirakan dengan air mata yang mengalir kerana habuk termasuk mata atau ketika kita memotong bawang. Yang mengharu atau menggembirakan itu lahir daripada hormon yang dikeluarkan oleh tubuh kita tetapi air mata yang menitis kerana memotong bawang, masuk habuk dan lain-lain tidak berpunca daripada hormon tadi. Kadangkala tanpa mengetahui proses saintifiknya, yang arif di kalangan kita tahu membezakan air mata yang dibuat-buat dan air mata sebenar.

Lelaki jarang menangis secara terbuka, meraung dan meratap, berbanding dengan sebilangan wanita. Tetapi ada yang menangis tanpa mengongoi, hanya air matanya kita lihat mengalir tanpa henti. Ia mungkin berpunca kerana rasa kecewa yang amat sangat yang sukar dibendung setelah melakukan segala yang perlu untuk memperbaiki keadaan; harapan yang hancur setelah meluangkan banyak masa untuk membina harapan itu dan rasa jenuh kerana memaklumi bahawa kekuatan kita semakin berkurang. Melihat seorang bapa mengalirkan air mata sedemikian misalnya, jarang di kalangan kita yang tidak akan tersentuh kerananya.

Secara peribadi Sri pernah melihat bapa Sri menitiskan air mata sebegini; beliau duduk di kerusi malas (rocking chair) di beranda rumah kami dan bilik Sri pula di tingkat dua rumah privet tersebut. Saban waktu, pada malam hari, Sri dengar bunyi kerusi malas dan batuk bapa Sri dari tingkap bilik Sri. Kadangakala bunyi kerusi malas itu terhenti dan batuk bapa Sri berlarut dan sesekali, pada dinihari itu, Sri terdengar hanya sedikit sedu sedan bapa Sri. Sri begitu tersentuh sehingga pernah menulis sebuah sajak mengenainya berjudul ‘For Father’ yang tersiar di majalah tahunan salah sebuah sekolah Sri dan juga akhbar petang Singapura, New Nation, pada 1974. Sri ingat Sri turut menangis mendengar sedu sedannya pada dinihari sebegitu dan sampai ke akhir hayat Sri pun tidak akan Sri lupakan air mata dan segala pengorbanan beliau untuk anak-anak dan keluarganya. Hanya air mata yang mengalir secara tersembunyi pada malam-malam yang sunyi dan betapa ia menyentuh hati Sri sehingga kini.

Ada wanita mudah mengalirkan air mata terutama ketika datang haid atau dalam proses hampir putus haid. Kita boleh menangis kerana perkara-perkara yang amat kecil kerana hormon kita tidak seimbang ketika-ketika ini. Dan ada wanita pula kurang mengalami masalah ini. Mungkin kerana peranan hormon ini dan bagaimana ia boleh menjejaskan pandangan dan pertimbangan kita, Islam membuat pembahagian bagi tugas dan peranan wanita dan lelaki dalam rumah tangga dan kerjaya. Tentunya ada sebab-sebab yang lain juga bagi pembahagian tugas dalam Islam.

Air mata juga banyak jenisnya; air mata kerinduan berbeza dengan air mata yang mengalir kerana terharu atau kecewa. Kanak-kanak biasa yang menangis minta perhatian berbeza dengan tangisan kanak-kanak yang diburu kebuluran, perang mahupun kekejaman. Ingmar Bergman, seorang pengarah filem, pernah berkata, perasaan yang paling mendalam dilahirkan dalam diam. Kadangkala bila melihat seorang bapa/ibu mengalirkan air mata gembira, terharu atau kecewa, walau tidak diikuti oleh seribu kata, hati kita menjadi amat terharu kerananya. Dan kadangkala, bila menilai diri kita, merenung kembali segala kesilapan dan kekurangan kita, air mata kita mengalir ketika berdoa kepada-Nya. Betapa pun kecewa kita melihat perlakuan manusia atau hancurnya satu-satu harapan yang kita bina, akhirnya hanya air mata yang kita titiskan ketika kita berdoa dan memohon ketabahan daripada-Nya untuk meneruskan hidup ini dengan kesabaran, keyakinan dan keredaan bahawa Allah akan meluaskan segala kesempitan kita……

Ditulis: 27 Jun 2002
Tersiar: Ruangan ‘Sri Anggerik’, Berita Minggu Singapura, 30 Jun 2002
Tajuk Asal: Air Mata Dan Kita
Tulisan: Rasiah Halil.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s