Kejujuran Dalam Setiap Bidang Akan Terserlah Biar Cuba Dihalang

Minggu lalu Sri menghadiri pelancaran sebuah buku oleh seniman yang Sri hormati. Pada masa-masa silam ada juga pelancaran dan persembahan-persembahan seninya tidak dapat Sri hadiri kerana beberapa kendala. Tapi Sri selalu meluangkan masa mengikuti perkembangan seninya walaupun Sri tidak dapat hadir. Hati Sri gembira dan terharu kerana beliau diberi beberapa penghormatan dalam bidang seninya kerana Sri yakin benar beliau adalah di antara segelintir seniman sejati kita. Dan sejak dulu, kejujuran dan kesenimanannya terserlah; cuma ada di antara kita seolah-olah tidak mengendahkannya.

Kejujuran itu amat penting dalam pelbagai bidang kehidupan. Dan tidak semua orang boleh berkata dia telah benar-benar jujur dalam kehidupannya, kerjaya atau apa pun penglibatannya. Sebab kejujuran itu berpunca daripada hati, tidak ramai yang dapat mengesaninya. Sebilangan besar di kalangan kita hanya terlihat apa yang orang pamerkan sebagai hasil kejujuran itu, yang berkemungkinan tidak jujur. Dan ramai boleh bermuka-muka mengenai kejujuran mereka walhal merekalah perosak sebenar.

Dalam bidang pekerjaan anda pasti telah bertemu orang-orang yang tidak jujur ini. Kadangkala mereka bersikap baik atau selamba terhadap anda tapi mereka sebenarnya cuba menghancurkan anda dalam senyap. Anda mungkin bertungkus-lumus menyiapkan sesuatu pekerjaan atau projek dan dia sekadar menjenguk-jenguk saja, tapi bila sudah siap, dialah yang ke depan, seolah-olah segala penat lelah menyempurnakan projek tadi dialah yang lakukan. Ini seperti kata peribahasa kita: lembu punya susu, sapi punya nama. Dan orang-orang yang tidak jujur ini selalu tidak tenteram. Ada saja mengganggunya. Bila ada pekerja yang lebih baik daripadanya dia berasa tergugat walhal dia tidak berusaha bersungguh-sungguh seperti pekerja tadi. Dia percaya sangat dengan konsep zero sum game: kalau anda naik, dia pasti turun, dan kalau anda turun, dia pasti naik. Tiada dalam ruang lingkup rujukannya konsep ‘menang-menang’(‘win-win’) seperti yang dipopularkan oleh Stephen Covey. Bila kita melihat kemungkinan-kemungkinan kehidupan terlalu terhad, tentu ada di kalangan kita mengamalkan konsep zero sum game. Sebaliknya jika anda melihat kehidupan dengan berlapang dada dan tahu banyak kemungkinan yang wujud, anda tidak akan mudah tergugat dan melihat setiap orang sebagai ‘pengancam’. Soal ketidakjujuran tidak timbul dalam bidang pekerjaan atau kehidupan anda.

Namun bukan mudah bertemu dengan orang-orang yang jujur. Macam kata seorang kawan Sri. Dia membuka perniagaan komputer dan restoran di California. Sebilangan orang yang dia berhubung benar-benar tak jujur; anehnya mereka begitu selamba berlagak di depannya. Kalau anda tidak tahu, anda agak mudah terpedaya. Tapi kerana kawan Sri ini sudah lali dengan perbuatan mereka, mudah baginya menjebak mereka. Dan bila orang-orang ini berlaku tidak jujur padanya, senang saja jawapan kawan Sri: akhirat ada Sri, macam mana mereka nak lari…..

Kadangkala ketidakjujuran ini timbul bila anda mencuri idea orang tanpa mengakuinya lantas orang ingat itu idea anda. Atau seseorang bersusah-payah membuat penyelidikan mengenai sesuatu perkara, anda ‘sauk’ kajian-kajian tadi termasuk halaman-halaman tukilannya dan mencatatkan andalah yang membaca dan menyelidiki. Orang yang tidak mendalami, akan percaya betapa ‘hebat’ penyelidikan anda tadi….

Dalam dunia seni, ketidakjujuran itu mudah berlaku jika anda tak berjaga-jaga. Ini bersabit daripada niat sebenar anda menceburi bidang seni tadi. Ada orang ingin sangat dianggap ‘tokoh’ lantas akan melakukan apa saja untuk bergelar demikian walaupun penceburannya amat dangkal dan ilmunya tohor. Tapi kerana dia pandai ‘mempamerkan diri’ dan bijak berlagak seperti burung pelatuk, lantas dengan sekejap saja dia dicanangkan sebagai berkemahiran dalam satu-satu bidang seni dan lebih teruk lagi, dia pula menjadi semacam penentu seni bagaimana yang akan dilahirkan oleh khalayak ramai.

Dalam sejarah, orang-orang begini memang ada. Di Aceh sekitar abad ke-16/17, Nuruddin Raniri, kerana beberapa sebab, termasuk menjaga kepentingan-kepentingannya melenyapkan sumbangan Hamzah Fansuri dan melakukan beberapa angkara terhadap karya dan pengikut Hamzah. Dia berjaya tapi buat seketika saja. Hamzah Fansuri, penyair pelopor kita, tetap kekal dikaji dan diiktiraf sumbangan seninya sehingga kini, walaupun sumbangan seninya pudar di suatu zaman. Demikian juga Za’ba. Pada zamannya, Za’ba menghadapi pelbagai dugaan. Kerana beliau orang yang berilmu, jujur, mahir dalam beberapa bidang dan memiliki jiwa yang merdeka, ada beberapa pihak yang sengaja menyukarkan hidupnya. Untuk menenggelamkan Za’ba, dinaikkan orang-orang yang kononnya jujur dan berkemahiran seperti Majid Z. yang bersekongkol dengan British (Sila baca misalnya buku tulisan William Roff: The Origins of Malay Nationalism). Banyak kesukaran yang Za’ba hadapi tetapi ternyata kesukaran-kesukaran tadi adalah pemangkin untuk lebih menjernihkan kejujuran dan kemahiran beliau. Dan sehingga kini sumbangan beliau kita nilai di tahap yang teratas. Kata Lincoln kita tidak boleh menipu semua orang bagi semua masa, demikian juga orang-orang yang tidak jujur di kalangan kita. Jika tidak sekarang, suatu masa yang jujur akan tetap ke depan juga….

Ditulis: 3 Julai 2001
Tersiar: Ruangan ‘Sri Anggerik’, Berita Minggu Singapura, 8 Julai 2001
Tajuk Asal: Bila Ketidakjujuran Menular
Tulisan: Rasiah Halil.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s