Selamat Menyambut Aidiladha 1436 Hijriah

Hari Raya Aidiladha baru kita sambut semalam, 24 September 2015 Masihi bersamaan 10 Zulhijah 1436 Hijriah.

Banyak yang difikirkan semasa menyambut Hari Raya Korban ini dan melalui hari-hari tasyrik. Yang mengharukan tentunya mengenai kejadian rempuhan dan terbunuhnya ratusan jemaah haji di Mina. Ini setelah kejadian kebakaran di sebuah hotel dan tumbangnya kren di Masjidilharam, Mekah. Mudah-mudahan siasatan yang dijalankan akan membolehkan keselamatan para jemaah haji lebih terjamin pada masa-masa mendatang. Dan yang ditimpa kemalangan ini, baik keluarga yang ditinggalkan mahupun diri yang tercedera akan tabah melalui hari-hari terakhir melaksanakan ibadah haji dan juga dalam menjalani kehidupan.

Antara panggilan yang amat mengharukan semasa menjalankan ibadah haji tentulah doa talbiyah yang berbunyi:
Labbaika allahumma labbaik. Labaikka la syarika laka labbaik. Innalhamda wannikmata laka wal mulk la syarikalak.
Yang bermaksud: Hamba-Mu datang menyahut panggilan-Mu, ya Allah, hamba-Mu datang menyahut panggilan-Mu. Hamba-Mu datang menyahut panggilan-Mu, Tuhan yang tidak ada sekutu bagi-Mu. Hamba-Mu datang menyahut panggilan-Mu. Sesungguhnya segala pujian dan nikmat serta kerajaan adalah kepunyaan-Mu, tidak ada sekutu bagi-Mu.

Hari Raya Haji bukan sahaja besar ertinya bagi mereka yang telah menunaikan fardu haji malah untuk semua yang memahami maknanya. Walaupun kita bukan tetamu Allah di Tanah Suci, kita tetap terkenangkan makna pergorbanan yang dilambangkan melalui kisah Nabi Ibrahim a.s. dan anaknya, Nabi Ismail a.s. Bahawa daripada setiap kita dituntut pelbagai pengorbanan untuk menyempurnakan makna menjadi hamba kepada-Nya. Kita diuji dengan kesenangan dan kesusahan dan harus bijak menyaring makna segala yang kita tempuhi dan alami agar kita benar-benar maklum, akhirnya, hanya Allah sahaja paksi utama dalam kehidupan ini dan seterusnya. Namun betapa sukar untuk mendidik diri kita memahami ini kerana pembelajarannya sepanjang hayat dan ijazahnya hanya kita terima di akhirat. Betapa indah lagu ini menyimpulkan sebahagian daripada pencarian dan pembelajaran kita sepanjang hayat:

Salam
Rasiah Halil
25 September 2015 Masihi/11 Zulhijah 1436 Hijriah.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s