Catatan 13 Oktober 2015 Masihi / Malam 1 Muharam 1437 Hijriah

Rumi 1Rumi 2

Secebis Catatan Ringkas

1. Beberapa minggu ini saya menerima berita-berita yang menyedihkan – ada jiran sekampung dahulu, yang berpangkat bagaikan saudara tua semakin dimamah pelbagai penyakit, ada kerabat saya meninggal dunia kerana penyakit ginjal yang berlarutan, seorang lagi kerabat yang kesihatannya terganggu dan pernah menghidap dan pulih daripada penyakit barah payudara dan saya juga terbaca di akhbar dan kemudian menemui Puan Jamilah Yusop, yang menghidap penyakit kegagalan ginjal.

Kesihatan menjadi isu yang penting dalam kehidupan, terutama jika usia anda semakin meningkat. Mungkin kerana kehidupan kita yang lebih tergesa-gesa, makanan yang tidak seimbang, tekanan kehidupan, kerana soal baka yang diwarisi dan banyak lagi faktor yang menyebabkan seseorang itu terkena penyakit-penyakit tertentu. Yang boleh kita lakukan ialah berusaha untuk meningkatkan kesihatan kita dan bersikap lebih positif bila sesuatu penyakit menimpa kehidupan kita.

Banyak usaha telah dijalankan oleh pihak pemerintah, badan-badan kebajikan dan bukan pemerintah di Singapura untuk membolehkan masyarakat kita menjadi lebih sihat. Semoga kita akan terlibat dalam usaha-usaha kesihatan sebegini kerana manfaatnya jelas. Kita tidak berupaya bersikap seperti burung kasuari, yang menyembunyikan kepalanya di tanah dan menganggap jika ia tidak melihat masalah itu, masalah itu sebenarnya tiada. Adalah lebih baik kita lebih mengetahui masalah kesihatan yang kita hadapi agar tindakan selanjutnya dapat kita lakukan sebaik dan sesaksamanya. Dalam konteks ini, saya lampirkan dua tulisan mengenai kesihatan dalam entri kali ini – ulasan buku tulisan Puan Jamilah Yusop dan satu tulisan pada 2008 dalam Ruangan ‘Tun Fatimah’ saya mengenai kesihatan. Semoga tulisan-tulisan ini ada manfaatnya.

Dan saya berharap ada kajian-kajian yang lebih terperinci dilakukan untuk mengenal pasti sebab-musabab mengapa jumlah rakyat Singapura, terutamanya masyarakat Melayu-Islam, semakin meningkat jumlah penghidap penyakit ginjal. Dengan penyelidikan yang mendalam, langkah-langkah selanjutnya dapat diatur. Saya juga berharap badan-badan kebajikan dan bukan pemerintah akan lebih aktif merakyatkan ‘Gaya Hidup Sihat’ di kalangan masyarakat Singapura kerana ternyata kesihatan kita mudah terjejas, lebih-lebih lagi semasa jerebu begini. Dan mudah-mudahan lebih banyak usaha dan bantuan diadakan untuk membantu pesakit ginjal dan mereka yang menghidap pelbagai penyakit kronik.

2. Malam ini, bermula 1 Muharam 1437 Hijriah. Kita terkenangkan peristiwa hijrahnya Rasulullah s.a.w. bersama Saiyidina Abu Bakar r.a. dan diikuti kemudiannya oleh kaum Muslimin ke Madinah. Peristiwa ini menjadi iktibar kepada kita – kadangkala kita terpaksa meninggalkan sesuatu/menutup pintu atau buku dalam sejarah kehidupan kita, hanya untuk memulakan langkah-langkah yang baharu. Mungkin kita tidak berhijrah sebagaimana Rasulullah s.a.w. dan Saiyidina Abu Bakar r.a. dan kaum Muhajirin yang lain tetapi tapak-tapak kecil kita untuk memperbaiki diri misalnya, tetap memberi makna dalam perjalanan hidup kita. Bak kata pepatah, perjalanan seribu batu bermula dengan tapak yang satu.

Semoga kita bersedia menutup pintu-pintu atau buku-buku yang harus ditutup, membuka pelbagai pintu dan buku baharu yang membolehkan kita melihat halaman yang lebih luas terhampar untuk kita sama-sama hargai dan nikmati. Dan kita semakin mensyukuri nikmat kehidupan yang diberi Allah, walaupun kita diduga dengan pelbagai cara. Dan 1 Muharam ini akan selalu mengingatkan kita kepada keluhuran, kesantunan dan perjuangan murni insanul kamil (‘insan sempurna’, konsep yang dikemukakan oleh al-Jili), Rasulullah s.a.w. dan para sahabat dan keluarga Baginda yang telah melandaskan perjalanan kita dari dunia hingga ke akhirat.

Semoga teladan terbaik untuk kehidupan kita, Rasulullah s.a.w., akan sentiasa menyinari perjalanan hidup kita, baik semasa sihat mahupun semasa diduga dengan pelbagai masalah kesihatan dan lain-lain, insya-Allah.

Ditulis: 13 Oktober 2015 Masihi /Malam 1 Muharam 1437 Hijriah
Tulisan: Rasiah Halil.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s