Ulasan Buku: Berat Mata Memandang…

Jamilah YusopJamilah Yusop bersama suami dan salah seorang anaknya

Buku Berat Mata Memandang…
Tulisan dan Terbitan Jamilah Yusop
Singapura 2015.

Pendahuluan

Apakah perasaan anda jika anda mendapati diri anda atau orang yang anda sayangi tiba-tiba menjadi kurang sihat, yang boleh menyingkatkan sesebuah hayat? Pelbagai fikiran akan berkecamuk dalam minda anda – daripada perkara-perkara yang sukar anda gapai sehingga perkara-perkara yang amat kecil, yang seringkali kurang anda memberi perhatian. Begitulah yang dicatat oleh Jamilah Yusop dalam bukunya, Berat Mata Memandang… yang baru sahaja beliau terbitkan sendiri. Dan tidak banyak buku sebegini dalam perbendaharaan penulisan kita.

Jamilah Yusop merupakan mantan penerbit dan penyiar Radio Warna 94.2 FM Singapura (dahulu dinamakan Radio Televisyen Singapura/RTS). Beliau menerbitkan pelbagai rancangan dan bergiat aktif dalam acara-acara Radio Warna, di dalam dan luar studio. Suaranya ceria menyampaikan pelbagai hal di corong radio – siapalah sangka keceriaan itu tidak dapat membendung penyakit kronik yang datang bertandang dalam kehidupannya.

Kisah Buku Berat Mata Memandang…

Mengapa Jamilah Yusop menulis pengalamannya menghidapi kegagalan ginjal (kidney failure) dalam buku setebal 67 halaman ini? Menurut beliau dalam halaman 6 buku ini:

Di Singapura, 4 orang dikesan mengalami kegagalan ginjal setiap hari. Jangan biarkan anda dan keluarga anda menjadi sebahagian daripada statistik yang menggerunkan ini. Bacalah kompilasi perjalanan pengalaman saya sebagai seorang pesakit ginjal kalau ingin tahu. Lakukan sesuatu yang proaktif untuk melindungi ginjal anda sebelum kegagalannya meninggalkan kesan yang mendalam dalam kehidupan anda!

Buku ini terbahagi kepada 9 bahagian, tidak termasuk kata pengantar oleh Edmund Kwok, Ketua Pegawai Eksekutif, National Kidney Foundation/NKF (Yayasan Buah Pinggang Kebangsaan Singapura), kata pendahuluan Jamilah Yusop mengapa beliau mencoretkan pengalamannya serta senarai bahan rujukan penulis di akhir buku tersebut.

Selain mencatat rentetan pengalamannya pada setiap bahagian tersebut, Jamilah Yusop juga merumuskan setiap bahagian agar mudah diingat oleh pembacanya dan dijadikan iktibar.

Membaca buku ini anda akan menyedari bahawa penyakit kegagalan ginjal bukan sesuatu yang tiba-tiba terjadi, walaupun pesakit boleh menghidap penyakit ini pada usia muda, sebagaimana terjadi kepada dua orang rakan muda Jamilah Yusop, Dheana dan Fazli, yang terkena penyakit ini pada usia 20-an tahun.

Sejak berusia 32 tahun, Jamilah Yusop menghidap penyakit kencing manis dan seperti kebanyakan orang, penyakit ini bukanlah sesuatu yang begitu merungsingkan. Dengan pengambilan ubat yang betul dan penjagaan kesihatan, walaupun penyakit kronik ini akan bersama pesakit sepanjang hayatnya, ia boleh dikawal. Masalahnya timbul apabila penyakit ini memburuk dan diiringi penyakit seperti darah tinggi dan sebagainya.

Pada 2012, Jamilah Yusop diberitahu bahawa penyakit kencing manisnya menjejas fungsi kedua-dua ginjalnya. Yang terbentang hanya dua pilihan – mendapatkan pendermaan ginjal sama ada daripada keluarga atau orang lain dan pilihan yang kedua, melalui dialisis. Membaca buku ini anda akan tahu bukan mudah membuat pilihan sedemikian; akhirnya Jamilah Yusop memilih sesuatu yang lebih menyenangkan nalurinya sebagai ibu dan saudara yang enggan menyusahkan orang lain kerana masalah kesihatannya.

Biaya rawatan dialisis bukannya murah tetapi ternyata sikap positif dan berpijak di bumi nyata Jamilah Yusop membantunya berusaha seberapa yang boleh dan mendapatkan bantuan yang sedia ada. Ini baru hal biaya rawatan yang amat menjejas kehidupan seseorang pesakit ginjal.

Air mata anda akan berlinang membaca bagaimana seorang pesakit kegagalan ginjal itu harus menjalani rawatannya, seperti dicatatkan Jamilah Yusop. Doktor terpaksa menebuk bahagian-bahagian tertentu tubuh anda agar katerer (alat untuk mengeluarkan darah dan kotoran serta memasukkan darah yang bersih) dapat dibangunkan. Ada bahagian-bahagian tubuh membengkak dan sakit. Pergerakan pesakit terbatas. Makan dan minumnya harus dijaga dengan rapi dan kesakitan yang ditanggung pesakit, hanya Allah sahaja yang tahu.

Jamilah Yusop menggambarkan ini semua seadanya, seolah-olah berdepa dengan masalah-masalah yang ditanggunginya tetapi meneliti apa yang beliau catatkan, anda akan terasa kesengsaraan yang beliau dan pesakit ginjal tanggung ketika menjalani prarawatan dialisis, rawatan dialisis selama 4 jam, 3 kali seminggu dan hal-hal lain selepas rawatan dialisis. Banyak perkara boleh memudaratkan seorang pesakit ginjal, sebagaimana Jamilah Yusop sendiri terpaksa berulang-alik ke hospital kerana masalah-masalah berkaitan. Dan ada pesakit kegagalan ginjal ditemani rasa kesedihan dan kemurungan yang mendalam kerana usaha-usaha untuk meningkatkan kesihatannya terbatas tetapi akhirnya, sebagaimana dicatatkan oleh Jamilah Yusop, dia harus belajar reda sambil berusaha sebaiknya dengan takdir Allah bagi hidupnya.

Penutup

Buku ini akan membuat anda sedar betapa pelbagai masalah – daripada hal-hal kesihatan, kewangan, hubungan kekeluargaan dan persahabatan sehingga perkara-perkara yang dianggap enteng, seperti ingin minum air lebih sedikit, makan buah-buahan atau sayur-sayuran tertentu atau sekadar pergi bercuti 3 atau 4 hari, menjadi sesuatu yang perlu difikirkan dengan terperinci sekali oleh pesakit kegagalan ginjal.

Perkongsian Jamilah Yusop melalui buku kecil ini banyak manfaatnya kepada pembaca, terutama mereka yang menghidap penyakit kegagalan ginjal atau penyakit-penyakit kronik lain, seperti kencing manis dan darah tinggi dan juga keluarga serta sahabat pesakit sedemikian. Mengetahui apa yang dialami pesakit ginjal ini mudah-mudahan akan membuat kita lebih prihatin akan kehendak mereka dan kita juga lebih berhati-hati dan mendengar nasihat doktor jika kita menghidap pelbagai penyakit kronik.

Betapa berat mata kita memandang apa yang dialami para pesakit kegagalan ginjal, namun lebih berat lagi apa yang mereka tanggung. Jamilah Yusop melalui coretan pengalamannya telah membuka sebahagian tirai masalah dan penderitaan yang menyelubungi para pesakit ginjal.

Semoga kita mendapat iktibar daripada pengalamannya dan semoga Allah memberi Jamilah Yusop, keluarga dan orang-orang yang terdekat dengannya lebih ketabahan, ketenangan dan pelbagai bantuan dalam menjalani ujian besar ini, insya-Allah.

Anda boleh mendapatkan buku ini daripada Muzika Records, di Joo Chiat Complex, Geylang Serai, Singapura atau dengan menghubungi Jamilah Yusop melalui halaman facebooknya untuk membeli buku tersebut.

Selamat membaca.

Ditulis: 12-13 Oktober 2015
Tulisan: Rasiah Halil.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s