Yang Cantik Tak Terletak Di Luar Saja

Satu berita baru-baru ini menceritakan kisah seorang peragawati sambilan, Cik Yang Yuan, yang tidak dibenarkan meneruskan penyertaan ratu cantik di China kerana terlibat dalam ‘kecantikan buatan manusia’. Cik Yang, 19 tahun, sebenarnya telah menjalani 11 pembedahan kosmetik untuk mencantikkan diri, dengan harapan dia akan dimahkotakan sebag’i ratu cantik. Menurut laporan akhbar itu lagi, gejala mendapatkan ‘kecantikan buatan manusia’ semakin berkembang dan menimbulkan pelbagai masalah sisipan, termasuk masalah undang-undang di China.

Siapalah yang tidak mahu kelihatan lawa dan menawan, terutama di hadapan orang-orang yang penting dalam kehidupan kita. Tetapi apakah kecantikan itu benar-benar asli, atau kita sanggup melakukan apa saja, demi mencapai tahap kecantikan yang diidamkan itu? Apakah peribadi kita bertukar apabila pembedahan kosmetik itu dilakukan, kerana secara lahiriah kita kini sudah kelihatan cantik? Dan bagaimana pula dengan orang-orang yang mempunyai perasaan kurang keyakinan diri yang keterlaluan, mungkinkah tiap ketika akan ditukar gambaran lahiriahnya, bila keyakinan dirinya semakin menjunam? Inilah beberapa perkara yang berlegar dalam benak Sri ketika membaca kisah Cik Yang Yuan tadi.

Sanggupkah anda melakukan apa saja untuk kelihatan lawa? Sri rasa tidak, terutama jika sesuatu itu melanggar hukum agama, membahayakan diri atau secara tidak langsung, memperdaya orang. Sekadar menggunakan alat kecantikan seperti make-up, gincu dan lain-lain, tentulah berbeza daripada menjalani pembedahan kosmetik dan seumpamanya. Yang pertama, sekadar mencantikkan penampilan seorang wanita secara luaran, tetapi yang kedua, sesuatu dilakukan kepada tubuh/wajah wanita tadi secara dalaman. Sama seperti memakai alat solek yang tidak sesuai atau menyebabkan alahan boleh menjejas usaha kecantikan si pemakai, pembedahan kosmetik dan sebagainya juga boleh menimbulkan hal sedemikian, malah lebih berbahaya. Bukan kita tidak pernah mendengar usaha-usaha pembedahan kosmetik yang gagal dan akibat buruknya ditanggung oleh orang yang dibedah tadi, kadangkala sepanjang hayat. Dan mereka yang telah menjalani pembedahan kosmetik, disuntik dengan botoks dan lain-lain tentu terpaksa melakukan ini pada tempoh tertentu, kalau tidak, wajah asal mereka pasti akan menjelma.

Orang dulu-dulu ada pelbagai cara untuk mencantikkan diri. Selain makan jamu, makjun, ulam-ulaman, memakai bedak-bedak tertentu, dari buatan sendiri atau dibeli, sehinggalah memakai minyak rambut dan badan, rata-ratanya dari alam semula jadi dan buatan sendiri. Mungkin juga kerana banyak menggunakan tulang empat kerat dan bukannya mesin, wanita-wanita dahulu lebih kelihatan langsing, dan cantiknya semula jadi. Walaupun demikian, ada juga orang mengamalkan cara mencantikkan diri yang melanggar agama misalnya dengan menggunakan ilmu hitam atau memakai susuk. Berkesan atau tidak, wallahuaklam. Tetapi kepercayaan sebegini, sebagaimana pembedahan kosmetik, ada ‘harga’ yang perlu anda bayar. Dan Sri yakin, ‘harga’nya terlalu mahal, terutama mereka yang tahu nilai halal, haram dan kesihatan.

Seandainya seseorang itu mengalami kecederaan teruk, kulitnya terbakar atau dilahirkan dengan keadaan-keadaan yang bukan lumrah, misalnya bibir sumbing, tentunya menjalani pembedahan dan pembedahan kosmetik diperlukan. Tetapi jika seseorang sekadar ingin kelihatan lawa seperti bintang ternama, tentulah itu dah lain cerita. Dan bila dah bedah sana, dah bedah sini, di mana pula diri kita yang sebenar? Sebagaimana dikatakan di Hollywood, yang ada pada seseorang bintang itu semuanya plastik, termasuk cintanya, bagai plastik dan getah yang mudah menganjal.

Kita memang mudah tertawan bila terpandang orang yang lawa, kalau kecantikannya semula jadi, alhamdulillah, kalau tidak, pandang punya pandang, akan kita temui wajah asal mereka. Dan adakalanya wajah asalnya itu dah lawa, tapi mungkin kerana beberapa masalah psiklologi, wajahnya bagai dikelar-kelar untuk mendapatkan wajah yang unggul, walaupun tidak semestinya lawa. Dan terdapat juga bintang-bintang ternama seperti Robert Redford, yang tak percaya pada apapun pembedahan kosmetik atau suntikan botoks, kerana yakin pada wajahnya yang asli.

Kecantikan itu terletak pada mata yang memandang, demikian kata penyair John Keats. Dan mata yang memandang itu berbeza-beza. Kalau kecantikan itu hanya milik sesuatu kaum atau negara, akan kita terasa betapa tidak adilnya kehidupan ini. Tetapi tanyalah seorang suami, di mana terletaknya kecantikan isterinya, jawapan yang anda terima pasti berbeza. Yang cantik itu, bukan seperti gambaran daripada sastera tradisional kita iaitu: rambutnya ikal mayang dan panjang mengurai, pipinya bak pauh dilayang, bibirnya bagai delima merekah, matanya bersinar seperti bintang timur dan sebagainya tetapi cantiknya mungkin daripada senyuman yang mengulas bila anda berkelakar, mata yang redup dan sayang melihat anda atau wajah yang jernih dan ikhlas bila duduk semeja dengan anak-anak dan keluarga anda. Wajah gadis yang anda kenali telah sedikit berubah setelah menjadi isteri dan ibu anak-anak anda, tetapi di hati anda, beliau tetap wanita yang cantik, bukan setakat wajah lahiriahnya saja. Demikian juga pandangan seorang isteri kepada suaminya atau anak-anak kepada orang tuanya yang semakin lanjut usia, mahupun sahabat dan kerabat kepada sesamanya. Yang cantik itu bukan di luar saja; kecantikan dalaman itu akan terserlah setelah anda mengenali seseorang, lebih-lebih lagi yang hidup sebumbung dengan anda, dan pembedahan kosmetik apa pun tidak akan menukarkannya.

Biarlah kita jadi sebenar-benar cantik: di hati, pada akhlak dan tindak-tanduk kita. Dan walaupun tidak begitu lawa secara lahiriah, biarlah kita, seperti dinyanyikan P.Ramlee, ‘lawa tiada, manis ada’.

Ditulis: 27 Mei 2004
Tajuk Asal: Benarkah Anda Lawa?
Tersiar: Ruangan ‘Sri Anggerik’, Berita Minggu (Singapura) pada 30 Mei 2004
Tulisan: Rasiah Halil.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s