Ramadan Beri Kita Peluang ‘Tukar Gear’

Di sana sini kesibukannya terasa kerana menjelmanya Ramadan. Tak percaya, jenguklah ke Geylang Serai atau pasar-pasar di estet perumahan. Perbelanjaan kita, masya-Allah, seolah-olah tiada esok lagi untuk berbelanja. Dan ini diriuhi lagi oleh kesibukan orang membeli-belah untuk berhari raya.

Ada yang sibuk bertanya: dah buat persiapan Hari Raya? Demikian juga iklan-iklan yang tertera di dada akhbar, majalah, radio dan TV. Hari Raya lama lagi, tapi sibuknya kita bukan main. Jarang pula kita bertanya: dah buat persiapan untuk menyambut Ramadan? Walhal, bulan ini begitu mulia dan seharusnya kita isikan dengan sebaiknya.

Di mana-mana pun terdapat orang Islam, Ramadan tetap membawa erti yang mendalam tentang makna kehidupan, amalan dan hubungan kita sesama insan. Bagai kitaran alam dan makhluk yang lain, kita seolah-olah ‘berehat’ sejenak, sepertimana beruang dan haiwan-haiwan lainnya perlu ‘hibernate’; perut kita pun perlu rehat dan seluruh anggota dan kebiasaan hidup kita perlukan semacam kerehatan, agar ia lebih tertumpu kepada hal-hal yang lebih bererti. Tanpa pemberhentian sejenak ini, kita seolah-olah menderu dalam kehidupan menggunakan gear tinggi saja, yang mungkin tidak baik untuk kita. Sesekali adalah baik tukar gear, sama seperti sesekali memilih jalan yang lain ke pejabat, agar pemandangan kita tidak terlalu terbiasa sehingga tidak terlihat keindahan di sekitar kita.

Banyak kenangan kita mengenai Ramadan: dari berlatih ‘puasa yok-yok’, memilih juadah berbuka, menjadikan satu-satu masjid sasaran kita kerana buburnya sedap atau bertarawih dengan pelbagai kerenahnya, terutama bila ia bersangkut-paut dengan kanak-kanak mahupun mengenai pelbagai tingkah laku anggota keluarga semasa bersahur atau baru menjalani puasa. Kita banyak terkenang pada bulan ini, kerana memang tiada bulan yang seistimewa Ramadan.

Namun, menjelmanya Ramadan kadangkala membawa gambaran-gambaran yang tidak seindah bulan yang mulia ini. Kita yang seharusnya kurang berbelanja kerana makan dua kali sahaja iaitu waktu berbuka dan bersahur, selalunya berbelanja lebih besar daripada biasa. Dan makanan kita kadangkala penuh semeja – macam manalah nak isi perut yang satu itu? Kata ahli psikologi, kalau perut kita tengah betul-betul lapar, janganlah pergi membeli-belah, nanti kita borong satu kedai. Demikian juga bila saat-saat terakhir nak berbuka, kalau boleh semua juadah nak kita membelinya. Kerehatan untuk perut semasa Ramadan menjadi beban pula kerana disalahgunakan.

Yang memalukan pula ialah perilaku sesetengah kita semasa bulan puasa. Ada makan terang-terangan, seolah-olah berpuasa itu perkara enteng saja, dan tidak sedikit pun rasa malu di hadapan orang-orang yang berpuasa atau terasa perbuatannya sebenarnya mencemari nama baik Islam. Yang ligat berbelanja dan berdedai dari satu gerai ke satu gerai ramai pula, sehingga Maghribnya hanyut dan tarawih tidak pula dapat disambut. Bukan tak boleh berbelanja, tapi seperti diingatkan oleh agama dan orang tua-tua, biarlah kita berpada-pada, lebih-lebih lagi dalam keadaan ekonomi yang masih muram ini. Kita kejarkan berbelanja dan tertinggal perkara-perkara yang lebih hakiki dalam bulan yang mulia ini, betapalah ruginya kita.

Ada kerabat Sri terkenang-kenang semasa lama bermastautin di Arab Saudi. Siang Ramadan agak sunyi tetapi menjelang Maghrib, begitu sibuk terasa, tetapi bukan kerana berbelanja di kedai-kedai. Mereka sibuk menderma makanan kepada jiran tetangga dan sibuk di masjid, terutama Masjidilharam. Malam menjadi siang dan dipenuhi dengan pelbagai kegiatan keagamaan, baik bertarawih, bertadarus dan lain-lain. Ramadan benar-benar terasa nikmatnya bukan kerana berbelanja atau juadahnya tetapi kerana mengamali makna sebenar bulan mulia ini.

Hadirnya bulan mulia ini sebenarnya banyak mengajar kita mengenai kesabaran, keihsanan, keikhlasan, beramanah dan sebagainya. Masa kecil-kecil dulu ada sesetengah kita pandai kelentung; buat-buat cuci muka atau masuk bilik air, tetapi yang dilakukan sebenarnya kita minum air! Asal keluarga kita tak nampak, tak apalah. Semakin dewasa kita sedar, betapa pun kita bersembunyi, kalau kita berbohong atau tidak amanah, Allah tetap tahu. Dan sikap amanah kita tidak terbatas semasa Ramadan saja. Dalam apa pun pekerjaan, kalau tidak kita lakukan berpegang pada amanah dan keikhlasan, walau betapa pun kita tutup, suatu hari akan terbongkar juga. Sebenarnya, mudah bagi kita menipu manusia dengan berkata kita berpuasa dan lain-lain, tetapi bagaimana mungkin kita dapat menipu Allah Yang Maha Mengetahui?

Pada bulan Ramadan, secara berkias, dikatakan syaitan-syaitan dibelenggu. Tetapi menurut sepupu Sri dan ramai yang lain, ada juga yang terlepas. Tak percaya, pergilah ke tempat-tempat tertentu: mereka cipta dunia sendiri dengan pakaian dan tingkah laku yang menjolok mata seolah-olah Ramadan itu tak ada apa-apa, kecuali untuk menyambut Hari Raya. Kita malu melihat tingkah laku mereka tetapi rasa malu ini seharusnya menjadikan kita lebih proaktif menghadapi masalah sebegini tahun demi tahun, sebelum segala-galanya terlambat. Sebab nila setitik dua takkanlah kita akan, seperti si Luncai, ‘biarkan, biarkan’, kerana ia nanti bakal merosakkan susu sebelanga kita. Biarlah Ramadan ini membuhulkan keyakinan, amalan, dan keterlibatan kita yang ikhlas, ihsan, dan beramanah untuk agama dan masyarakat, insya-Allah.

Ditulis: 22 Oktober 2003
Tajuk Asal: Bila Ramadan Menjelma
Tersiar: Ruangan ‘Sri Anggerik’, Berita Minggu (Singapura) pada 26 Oktober 2003
Tulisan: Rasiah Halil.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s