Seksanya Nak Dapat Lesen Pandu Kereta

B 2 Lukisan Berita Minggu, 1998 yang mengiringi rencana 'Sri Anggerik'
[Grafik daripada Berita Minggu yang mengiringi rencana ‘Sri Anggerik’ ini dahulu.]

Masihkah anda teringat bagaimana anda mendapat lesen memandu? Atau seperti Sri, peristiwa itu terlalu ‘menghiris’ hati lantas lesen itu tiap tahun anda tak lupa memperbarui? Sri percaya, ramai yang masih terkenang-kenang. Bukan mudah mendapatkan kad yang besarnya tak seberapa ini, tetapi ertinya bagi kita, tak terkata nilainya.

Ada orang yakin, untuk mendapatkan lesen di Singapura, bukan main sukar, tak bolehlah main senyum-senyum saja dengan sang instruktor, pakai nampak habis kita. Nak bawa kereta di Singapura pula satu hal; selain cukai-cukai masuk ke tempat-tempat tertentu yang perlu anda bayar, untuk memandu juga memerlukan kemahiran yang bukan calang-calang. Almaklum, kota kita ini sibuk benar, salah-salah hemat, termasuk longkang, atau lebih hebat lagi, terjuntai-juntai di jejambat Benjamin Sheares…

Bagaimana anda belajar memandu kereta? Luluskah anda semasa percubaan pertama? Ada seorang kawan Sri lulus dalam ujian pertama; kami rata-rata tak percaya, ingatkan dia sekadar pandai melirik dan menyerikan wajahnya saja sehingga dia cabar dengan membawa kami sebagai penumpang. – betullah lesennya bukan lesen ‘kopi-O’ kata orang. Ada orang pula berkali-kali mengambil ujian, sampai sanggup minum air penawar tapi tak juga si lesen tercapai tangan. Tidak kurang pula yang tiba-tiba menggigil dibasahi peluh malah diserang angin ‘pus-pus’ seperti kata P.Ramlee, semasa menjalani ujian memandu. Hebatnya tak macam peperiksaan peringkat ‘O’, ‘A’ atau universiti kerana anda tak boleh menilainya seperti di dewan periksa dan anda harus berdepan dengan instruktor serta pengguna jalan raya yang seringkali cepat marah dan tergesa.

Belajar memandu juga satu halnya. Pada tahun-tahun 60-an dulu, nak belajar memandu baru berapa saja harganya. Dan kereta pun tak semahal sebuah rumah. Ada kawan Sri sanggup makan mi segera ‘maggi’ setiap hari sebab nak kumpul duit beli kereta pada zaman itu. Bayangkan kita makan mi ‘maggi’ setiap hari kerana nak beli kereta – nak bayar yuran memandu saja, entah berapa banyak mi ‘maggi’ terpaksa jadi sasaran kita dan akhirnya mungkin yuran kita masih tetap tak terbayar, tapi tubuh badan kita masya-Allah…

Baikkah pengalaman anda semasa belajar memandu kereta? Masa Sri belajar memandu dahulu, pak cik yang mengajar bukan hanya menggunakan bahasa Melayu, Inggeris dan bahasa isyarat, malah, kerana ‘benak’ betul Sri memahaminya, akhirnya dia menggunakan bahasa Arab – seolah-olah Sri faham dan dia benar-benar ‘give up’. ‘Give up’ punya ‘give up’, ditambahi rasa ‘terseksa’ dan ‘menyeksa’ semasa Sri belajar dengannya, namun dialah orang yang paling gembira bila Sri beritahu Sri lulus ujian memandu kereta. Rasa-rasanya macam dia nak menterakan – ‘Aku dah kata, benak-benak kau pun ada bakat juga’. Dan Sri tahu Sri lulus bukan hanya kerana Sri boleh memandu, walaupun takut-takut (dan sedikit benak), tapi agaknya mereka fikir Sri ini tak boleh ‘bunuh’ sesiapa di jalan raya …

Bukan senang pula belajar memandu, ya? Dua orang yang Sri kenal, mempunyai pangkat kapten dan telah memandu kapal besar di tengah lautan mendapati demikian sukar lulus ujian memandu kereta. Tiap seorang mencuba lebih daripada 5 kali; kata mereka lebih mudah memandu kapal dan di lautan taklah sesibuk seperti di jalan raya yang membuat mereka gementar. Tidak kurang pula ada wanita dan suri rumah semasa belajar dan lulus ujian membuat anda demikian takut kerana mereka memandu seakan berada di litar lumba kereta.

Nenek saudara Sri pula semasa tinggal di Ipoh, Perak, dulu memandu keretanya. Tapi bila menaiki
keretanya anda harus banyak beristighfar – matanya dahlah kurang awas dan caranya memandu pula sedikit serong…nasib baik dia sekadar berputar-putar dekat dengan rumahnya saja dan anda pula tak tahu bila dia dapat lesennya, entah-entah zaman Jepun agaknya….

Bila di luar negara, bila anda belum biasa, memandu amat menakutkan. Negara Komanwel mungkin tak ada masalah besar sebab pemandu duduk di kanan dan cara membelok kita juga demikian. Cuba bayangkan jika anda di Amerika; boleh gamat anda dibuatnya. Seorang kawan Sri berkali-kali termasuklah lorong salah sebab memang tak mahir memandu di sebelah kiri dan aturan jalannya juga sebegini. Tapi itu semasa baru-baru menginap disana – sekarang beratus-ratus batu dia merentas Amerika kerana kerjaya dan keluarganya dan hairan melihat kita mengeluh bila terpaksa memandu ‘jauh’ dari Bedok ke Woodlands.

Memandu kereta memberi kita semacam kebebasan – dapat menyusur jalan raya bak angin atau terbang bersama petang dan kepulan awan walaupun kita tahu kebebasan kita, berbanding dengan memandu kapal terbang misalnya, memang terbatas. Dan kita sanggup membayar berapa sahaja untuk belajar memandu kereta dan sedia mengumpul duit untuk membeli kereta idaman kita walaupun kita tahu jalan raya kita semakin sibuk dan sesak kerana memandu kereta bagi kita adalah lambang kebebasan dan impian.

Sesekali kita mahu terbang walau tanpa sayap dan mahu berangan kita boleh membelah dunia
dan daerah-daerah yang saujana mata memandang – dan keretalah laksana kenderaan dan keinderaannya…

Ditulis: 3 November 1998
Tajuk Asal: Bila Anda Belajar Memandu…
Tersiar: Ruangan ‘Sri Anggerik’, Berita Minggu (Singapura), pada 8 November 1998
Tulisan: Rasiah Halil.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s