Ulasan CD: Pilihan Klasik Aidilfitri Sharifah Aini

SA Hari Raya 2SA Hari Raya 3

Prakata
Menjelangnya Hari Raya, lagu-lagu nyanyian P.Ramlee, Saloma, Fazidah Joned, Ahmad Jais, Rafeah Buang, Sanisah Huri, Sharifah Aini dan lain-lain selalu berkumandang. Lagu-lagu ini, terutama nyanyian Saloma dan P.Ramlee semacam ‘kemestian’ dalam keriaan kita menyambut Syawal. Dan syarikat-syarikat rakaman selalu menerbitkan lagu-lagu Hari Raya, baik yang lama mahupun lagu-lagu baharu pada musim-musim begini.

Pilihin Klasik Aidilfitri Sharifah Aini
Sharifah Aini terkenal dengan lagu-lagu ‘Hari Yang Mulia’ dan ‘Suasana Di Hari Raya’, salah satu lagu ini seni kata lagu ditulis oleh beliau sendiri, selain lagu-lagu nyanyian bersama, sempena Hari Raya. Lantas, apakah istimewanya album Sharifah Aini yang terbaru berjudul Pilihan Klasik Aidilfitri ini?

Album ini memuatkan 10 buah lagu, sebuah medley, 3 instrumental dan ucapan ringkas Hari Raya oleh Sharifah Aini. Lagu-lagu ini pernah dipopularkan oleh Saloma (Selamat Hari Raya), P.Ramlee (Dendang Perantau dan Suara Takbir), Fazidah Joned (Selamat Hari Raya), Ahmad Jais (Selamat Hari Raya), Sanisah Huri (Aidilfitri), S.Jibeng (Musafir Di Aidilfitri), Oslan Hussin (Selamat Hari Lebaran) dan Sudirman (Balik Kampung). Terdapat sebuah lagu baharu berjudul ‘Nostalgia Aidilfitri’.

Terbiasa dengan lagu-lagu nyanyian penyanyi asalnya, dapatkah kita menerima lagu-lagu klasik Hari Raya nyanyian Sharifah Aini ini? Dapatkah beliau mengembalikan suasana silam kita melalui nyanyiannya?

Lagu-lagu ini telah diberi rentak yan sedikit berbeza daripada lagu asalnya. Penekanan pada penggunaan alat-alat muzik lama iaitu akordian, biola, violin, rebana, seruling bambu, gambus dan tabla selain gitar dan keyboard, menimbulkan kelainan itu. Lagu-lagu ini jelas disisipkan unsur ‘Melayu Klasiknya’nya, kerana penggunaan alat-alat muzik tadi dan juga temponya yang dialun perlahan. Dan mungkin juga, untuk menambat hati peminat lagu-lagu berunsur dangdut, beberapa buah lagu diselitkan sedikit dengan rentak ini, misalnya lagu ‘Balik Kampung’, ‘Aidilfitri’ dan ‘Selamat Hari Raya’ (nyanyian Ahmad Jais).

Selain perbezaan rentak dan tempo, terdapat juga lain kelainan. Dalam lagu ‘Suara Takbir’, dimulakan dengan takbir Hari Raya yang bersesuaian dengan seni kata lagu tersebut dan bagi lagu ‘Balik Kampung’, disisipkan lafaz niat zakat fitrah; mengingatkan akan salah satu rukun Islam yang wajib ditunaikan, sama ada kita ‘balik kampung’ ataupun tidak.

Lagu-lagu nyanyian Sharifah Aini ini mudah meresap ke jiwa kita mungkin kerana alunan suaranya yang merdu, sebutannya yang baik, selain ‘patah lagu’nya yang menarik. Namun, di antara lagu-lagu ini, lagu-lagu yang lebih lembut dan sayu nampaknya menyerlahkan lagi kelunakan suara biduanita ini. Perhatikan misalnya lagu-lagu: ‘Nostalgia Aidilfitri’, ‘Dendang Perantau’, ‘Suara Takbir’ dan ‘Musafir Di Aidilfitiri’ yang disampaikan dengan ‘mood’ yang bersesuaian. Lagu ‘Nostalgia Aidilfitri’, terutamanya, akan menjadi salah sebuah lagi ‘khazanah’ lagu Hari Raya beliau, kerana rentak tradisionalnya yang indah dan seni katanya yang ditujukan bukan hanya kepada seseorang yang dikasihi, tetapi juga untuk Khaliknya:

Tibanya Syawal tanda ingatan
Kukirim rindu di angin lalu
Kasih yang hilang kuhulur tangan
Di Aidilfitri di Aidilfitri
Kupohon restu

Buatmu kasih di Aidilfitri
Mengimbas daku kata-katamu
Andai ku tiada di sisimu lagi
Merentang doa, merentang doa
Ikhlas darimu

Sesaat takbir bergema
Selama itu dikau di hatiku
Doa kukirim
Buatmu kasih
Di Aidilfitri
Ikhlas dariku

Di hening subuh di pagi Raya
Doa kupohon buat yang tiada
Air mataku tabur bersama
Terkenang daku, terkenang daku
Takbir bergema

Kutunduk sujud buat-Mu Kasih
Teringat daku kebesaran-Mu
Bulan Ramadan terasa bersih
Di Aidilfitri di Aidilfitri
Kita bertemu

Selama hayatku ada
Di hari yang mulia Hari Raya
Padamu kasih
Di Adilfitri
Terkenang daku
Cinta yang satu

Lagu: Nostalgia Aidilfitri
Lagu Ciptaan: Pak Ngah
Seni Kata: Logha
Pustaka Muzik EMI (M) Sdn Bhd.

Album Pilihan Klasik Aidilfitri ini, saya yakin akan mendapat sambutan ramai, sebagaimana album-album Sharifah Aini yang terdahulu kerana kelunakan suara, pilihan lagu dan keindahan rentak Melayunya akan menambat hati kita.

Ditulis: 16 – 17 Januari 1997
Taman Pantai Indah, Pantai Dalam, Kuala Lumpur
Tajuk Asal: Lagu Album Klasik Bersama Sharifah Aini
Tersiar: Berita Harian, Singapura, pada 30 Januari 1997
Tulisan: Rasiah Halil.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s