Dari Angkasa Lepas Ke Baitullah Di Makkah

Anda tentu, seperti Sri, terperanjat menyaksikan kapal angkasa ulang-alik Columbia berkecai di udara hanya 63 kilometer dari bumi Texas. Dengan suhu setinggi 3000 sentigred betapalah anak kapalnya menanggung kehangatan dan kehangusan itu di saat-saat terakhir mereka. Hanya 16 minit sebelum mendarat dan kepulangan yang seharusnya menggembirakan kaum keluarga serta pihak Pentadbiran Angkasa Lepas Amerika Syarikat (NASA) bertukar kepada kepulangan yang menghibakan. Tragedi begini (ketika itu semasa pelancaran, bukan pendaratan) pernah berlaku sebelum ini; yang masih dalam ingatan sebilangan kita ialah meletupnya kapal angkasa Challenger pada 1986, dalam seminit setelah pelancaran ke angkasa.

Banyak perkara yang kita fikirkan ketika menyaksikan tragedi begini. Serangkap ayat bermain-main di fikiran Sri ketika itu: manusia merancang, tetapi Allah jua yang menentukan. Akhirnya segala perancangan kita boleh, dengan tiba-tiba bertukar kerana bukan kita penentu segalanya. Tetapi sebagai manusia, memang menjadi tugas kita untuk merancang dengan teliti agar apa yang kita lakukan, sama ada terbang ke angkasa lepas, mentadbir diri, keluarga atau masyarakat, dapat disusun sebaik mungkin agar ruang-ruang untuk kesilapan itu kita kurangkan semampu yang boleh.

Membaca dan menonton siaran televisyen mengenai tragedi Columbia, kita temui beberapa fakta yang kurang menyenangkan. Bahawa kapal ulang-alik itu agak uzur, lantas teknologinya tidak secanggihnya berbanding dengan kapal angkasa baharu, jika dibina, dan penerokaan yang dijalankan oleh anak kapalnya boleh juga dilakukan oleh robot yang canggih. Yang agak ketara, ada pihak-pihak tertentu yang banyak meraih keuntungan, baik wang mahupun kedudukan, jika misi kapal ulang-alik ini diteruskan. Lantas, keselamatan kapal angkasa tersebut, tidak diberi keutamaan terpenting. Seperti dinyatakan oleh beberapa pihak media massa, ada kesenjangan dalam NASA, lantas perlu dirungkai demi keselamatan anak kapalnya dan misi penerokaan yang diharapkan dapat memanfaatkan manusia.

Dari angkasa yang mengingatkan kita kepada Pencipta kita, di bumi berhimpun berjuta manusia di Makkah menunaikan ibadah haji pula. Dalam suasana ekonomi yang muram dan bahang perang yang semakin mengancam, manusia tetap tabah dan menyahut seruan Labaikallahuma labaik…(Aku sahut seruan-Mu, ya Allah! Aku sahut seruan-Mu. Aku sahut seruan-Mu, tiada sekutu bagi-Mu. Aku sahut seruan-Mu. Pujian, nikmat dan kerajaan untuk-Mu. Tiada sekutu bagi-Mu!) Tiap tahun, menjelang musim haji, mereka yang telah menunaikannya akan terkenang masa-masa mereka ketika di sana. Pelbagai peristiwa meruangi hati mereka tetapi tiada apa yang dapat membandingkan dengan menjadi hamba-Nya, datang dengan penuh keinsafan akan segala kekurangan dan kesilapan kita menjadi tetamu-Nya. Bagi sebilangan mereka yang belum menunaikan haji pula, panggilan Kaabah itu sering juga bergema di hati, mengharapkan ada pula kesempatan bagi mereka menjejakkan kaki ke Tanah Suci dan berasakan sendiri persaudaraan dan kesejagatan Islam serta limpah kurnia Allah kepada hamba-hamba-Nya.

Suatu masa dahulu bertolak untuk menunaikan haji bukanlah perkara yang mudah. Mungkin sesetengah kita masih ingat menghantar jemaah haji berlepas melalui kapal. Ketika itu banyak lagi persediaan dari segi makanan dan sebagainya perlu disiapkan kerana kapal belayar berbulan-bulan. Singapura memang tempat bertolaknya kapal-kapal haji ini kerana di sinilah berkumpul sejumlah jemaah dari Nusantara. Lantas tidak hairanlah kita namakan daerah Arab/Bussorah Street sebagai Kampung K(H)aji, tempat bakal-bakal haji berhimpun sebelum berlepas ke Makkah. Dan kesukaran-kesukaran yang dihadapi, selain faktor-faktor lain, membuat kita hormat akan mereka yang pulang dari menunaikan haji. Perasaan yang sama juga kita rasakan kini, walaupun keadaannya sudah agak berbeza dari segi penerbangan, penginapan dan lain-lain.

Menunaikan haji adalah suatu ibadah yang agak mudah diketahui umum tetapi pelaksanaannya sebenarnya adalah amat peribadi. Anda seorang sahaja yang tahu apakah anda telah mengerjakan haji dengan sempurna atau kedatangan anda itu bersalut tujuan-tujuan lain yang kurang baik. Sri katakan ini kerana kita sedia maklum ada orang demikian berbangga dengan gelaran ‘haji’ dan ‘hajah’nya padahal gelaran itu tidak penting di sisi Allah. Ramai juga telah menunaikan fardu haji, tetapi tidak mahu gelaran itu dikaitkan dengan namanya. Yang penting bukan gelarannya tetapi pemilik gelaran itu: apakah dia cuba menjadi insan yang lebih baik setelah kembalinya dari Makkah? Demikian juga kita tahu ada unsur-unsur yang kurang baik menjadi amalan kita semasa penghantaran, penyambutan jemaah dan sebagainya. Namun, setiap kita yang maklum, sentiasa mengharapkan pengampunan-Nya, dan menunaikan haji adalah salah satu langkah ke arah itu. Kita selalu berbesar hati mendengar sanak saudara akan menunaikannya, kerana secara tak langsung, kita mahu kerahmatan Baitullah itu singgah juga dalam kehidupan kita.

Mendiang angkasawan Kalpana Chawla dalam misi ke angkasa lepas 1997, mencatatkan betapa indahnya Bumi ketika matahari terbit: daripada kegelapan bertukar terang. Demikian juga mendiang angkasawan Laurel Clark, menggambarkan indahnya Gunung Fuji, Gurun Sahara, bintang-gemintang yang dilihat dari Columbia pada 2003. Seperti kata Kalpana: ‘Planet di bawah kita ini adalah perkhemahan kita dan kita tiada perkhemahan lain’. Dan kerana kita penghuni planet yang sama, di angkasa lepas, di Baitullah, dan di seluruh dunia, kita seharusnya menjadikan Bumi kita lebih damai padadiracuni persengketaan, ketidakadilan, prasangka dan perang.

Ditulis: 6 Februari 2003
Tajuk Asal: Di Angkasa Dan Di Baitullah
Tersiar: Ruangan ‘Sri Anggerik’, Berita Minggu (Singapura) pada 9 Februari 2003
Tulisan: Rasiah Halil.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s