Catatan 4 – 5 Februari 2017

q1q3q4q2

1. Melihat beberapa kejadian di sekeliling, saya teringat kata-kata yang pernah diutarakan oleh guru agama saya dahulu, Allahyarham Syed Abdillah Aljufri. Kata-katanya merupakan petikan hadis – bahawa pada akhir zaman, mereka yang tidak berkelayakan akan ke hadapan sebagai pemimpin dalam pelbagai bidang. Inilah yang menimbulkan huru-hara dan kecelaruan. Satu lagi pesanan arwah ustaz saya dan juga arwah nenek saya, juga merupakan petikan hadis – bahawa dalam hidup ini, kita jangan menganiaya atau menzalimi sesiapa. Sesiapa pun yang dianiaya atau si zalimi, tidak kira orang itu orang Islam atau bukan Islam, doanya dimakbulkan Allah. Tentunya Allah yang menentukan bila termakbulnya doa orang-orang sebegini. Kedua-dua peringatan ini saya rasa begitu relevan melihat beberapa kejadian di sekitar kita dan dunia yang lebih besar.

2. Saya sedang menulis mengenai pemergian seseorang yang pernah duduk sekampung dengan saya. Tulisan ini beberapa kali tersekat kerana halangan tugas harian dan melebihi ini, saya begitu sukar  menulisnya. Lantas, saya memasukkan entri-entri catatan, puisi dan lain-lain dahulu. Tulisan yang sukar saya siapkan itu, kalau sempat, saya masukkan pada malam ini, jika tidak, awal pagi esok.

 3. Banyak yang bergolak, terutama setelah perlantikan presiden Amerika Syarikat yang ke-45. Kita bagaikan tidak percaya bahawa sebuah institusi yang demikian penting dan turut mencorakkan keamanan dan sebaliknya di dunia, boleh diduduki oleh orang dan penyokong-penyokongnya yang dianggap tidak wajar oleh sebilangan besar penghuni dunia, termasuk di Amerika Syarikat.

Segala-galanya bagaikan suatu persembahan ‘Reality Show’, dengan menularnya berita palsu (fake news), ‘kicauan’ twitter sang presiden yang tidak tahu sempadan kuasa dan kesopanan, pelbagai dasar yang boleh dipertikaikan dan membawa Amerika Syarikat semakin bertindak seperti burung kasawari serta gejala-gejala tegar yang semakin mercup kerana dipacu pentadbiran yang baharu memerintah.

Banyak konflik kepentingan bertali arus – apakah Amerika Syarikat melantik seorang presiden atau keluarganya? Apakah orang-orang yang nyata bagai tidak menjejak di bumi nyata tapi kelihatan lebih utamakan tukikan (niche) masing-masing boleh benar-benar ‘Make America Great Again’?

Betapa anehnya bahawa seorang presiden seperti Jimmy Carter, seorang yang mengusahakan ladang kacang yang dimulakan bapanya, terpaksa melepaskan ladang yang membawa banyak erti dan kenangan kepadanya kerana menjawat jawatan presiden Amerika Syarikat tetapi sang presiden baharu yang banyak kepentingan perniagaan dan sebagainya, boleh sahaja meluncur tanpa ada apa-apa hambatan. Dan betapa beberapa dasarnya bagai seorang pembuli yang benar-benar tegar dan bukan Amerika Syarikat yang pernah dibayangkan oleh Abraham Lincoln dan John F. Kennedy.

Demikian banyak tembok ingin didirikan tetapi ramai yang yakin, terdapat ramai orang yang berhati ihsan dan mulia di Amerika Syarikat dan seluruh dunia, yang mahu meruntuhkan tembok-tembok itu dan sedia bekerjasama membina pelbagai jambatan untuk sesama orang Amerika dan juga dunia.

Tetapi semakin aneh dunia kita ini – bila ada usaha-usaha untuk menyatupadukan kita sebagai penghuni dunia – apa pun agama, bangsa, negara dan budaya kita, semakin muncul anasir-anasir yang kurang sihat. Dalam tersiarnya berita golongan minoriti diperlekeh dan dipengapakan, baik secara peribadi mahupun rumah ibadat mereka dan masyarakat dunia semakin bersimpati, tiba-tiba muncul seseorang atau segolongan orang daripada kumpulan minoriti tadi cuba membuat hura-hara atau membunuh. Seolah-olah ada dalang-dalang yang demikian resah dan takut kehilangan kuasa bila masyarakat dunia cuba bersama dalam jalur kemanusiaan milik kita.

Pengharaman Amerika Syarikat terhadap golongan pendatang dari 7 negara majoritinya orang Islam ke negaranya telah ditentang beberapa pihak. Ini bukanlah Amerika, tanah orang bebas (land of the free) seperti sering diuar-uarkan. Pernyataan yang disampaikan Dr Fareed Zakaria ini lebih menjelaskan:

Melihat beberapa hal terkini, kita semakin resah. Bagaimana pula jika anasir-anasir yang kurang sihat ini menular ke daerah kita? Bagaimana pula negara-negara kecil jika raksasa-raksasa dari Amerika Syarikat, Rusia dan China semakin semakin bertelegah dan meluaskan jaringan masing-masing? Yang boleh kita teguhkan, sebagaimana dilaungkan oleh beberapa pihak di Singapura, ialah perpaduan masyarakat kita. Tapi janganlah kita setakat bercakap – wajarkan harapan ini dengan tindakan-tindakan yang saksama dan adil untuk semua rakyat kita.

4. Namun, kita sebagai rakyat biasa kadangkala tidak terlalu dilarutkan oleh hal-hal besar yang berlaku di Amerika Syarikat dan dunia. Yang kita gusarkan, mungkin hal-hal keperluan biasa-biasa. Bolehkah kita kekalkan pekerjaan kita, dapatkah latihan membantu tugas kita, apakah hal-hal berkaitan kesihatan, terutama kos kesihatan, boleh kita tampungi? Apakah kos pengangkutan awam atau bayaran untuk air lampu akan meningkat? Bagaimana pula sistem persekolahan untuk anak-anak kita – apakah terlalu ‘mendera’ atau berada di landasan yang sememangnya boleh membawa rakyat kita menjadi insan-insan yang lebih menyeluruh dan bermanfaat? Dapatkah kita berasa turut dipentingkan di tengah-tengah landaan ramai orang dari luar Singapura yang bekerja dan mendapat kerakyatan di negara kita? Tidak, kita tidak setuju dengan dasar pentadbiran baharu Amerika terhadap pendatang, tapi bolehkah gelombang-gelombang tertentu yang seolah-olah boleh menenggelamkan sebilangan orang, kita tangani dengan saksama dan berhikmah? Betapa nanti jika Kota Singa kita (Singa + Pura/Kota) kita nanti menjadi Kota Singgah + Pura-pura? Betapa ini menangkis segala usaha para pemimpin dan rakyat kita sejak dahulu – Kota Singa kita yang tinggi kepiawaiannya, saksama dan turut mencorak sekitarnya.

Kita semua ada harapan dan impian, betapa pun gelap awan-awan yang bertiup di sekeliling kita – baik dari Amerika Syarikat mahupun dari pelosok dunia lainnya. Mudah-mudahan segala harapan dan impian yang baik itu dapat kita saksikan menjadi kenyataan. Dan tidak seperti pentadbiran baharu di Amerika Syarikat, kita dan masyarakat dunia lebih berani membina pelbagai jambatan dan bukan dengan angkuhnya mendirikan pelbagai tembok yang menyesakkan nafas.

5. Ada banyak perkara lain telah saya fikirkan untuk masukan blog kali ini tetapi ini bertukar apabila saya menerima berita berpulangnya ke rahmatullah seorang insan istimewa yang saya kenal pada 30 Januari lalu. Perkara-perkara ‘besar’ itu boleh sahaja membuat kita berdebat dan menggusarkan kita tetapi akhirnya, perkara atau peristiwa yang amat peribadi yang begitu menyentuh hati dan menitiskan air mata kita.

Orang yang saya maksudkan, lumpuh kedua belah kakinya, diterjah pelbagai penyakit dan baru pada 4 Januari 2017 lalu kisahnya dipaparkan oleh Berita Harian (Singapura) di muka hadapan.

Pemergian beliau mengingatkan lagi betapa telah kita lakukan dalam usaha-usaha kebajikan sebagai individu dan masyarakat. Banyakkah telah kita lakukan sebaiknya dan manfaatnya benar-benar dinikmati mereka yang kita sasarkan atau ada juga usaha-usaha kebajikan kita dilakukan bagaikan melepaskan batuk di tangga?

Benar, kini terdapat lebih banyak usaha membantu golongan yang kurang upaya dan mereka yang memerlukan, dalam masyarakat Singapura. Kita mudah tersentuh bila menyaksikan acara-acara amal yang dilakukan badan-badan tertentu mahupun individu ke arah ini. Namun, apakah semua itu sebaik yang termampu kita?

Ada orang diberi bantuan tetapi disuruh mengambil bantuan makanan harian atau bulanan itu sendiri. Ada yang benar-benar kurang upaya untuk keluar atau tidak boleh menyuruh sesiapa untuk mendapatkan bantuan itu, tapi badan-badan yang menganjurkan hal-hal sedemikian, mahu mereka yang datang. Ada yang diberi bantuan seadanya, terpaksa menanti berjam-jam kerana ada orang penting yang akan datang dan bergambar tetapi setelah bantuan kewangan dan habuan diberi, tiada pengangkutan disediakan untuk membawa mereka pulang bersama barang-barang yang diberikan kepada mereka. Ada yang terpaksa mengambil cuti hanya untuk menghadiri majlis demikian dan sebahagiannya hanya bergaji hari, menghadapi masalah kesihatan dan hambatan-hambatan lainnya.

Benar, ada orang yang menyalahgunakan apa pun bantuan yang diberi tetapi sebilangan besarnya tidak melakukan sedemikian. Kita sebagai penganjur acara-acara demikian seharusnya lebih peka akan keperluan mereka yang kita bantu agar bantuan kita tidak pula menjadi bebanan kepada mereka.

Mereka yang kurang upaya terutamanya lebih memerlukan perhatian kita – huluran wang sahaja tidak mencukupi jika beberapa keperluan golongan ini tidak dapat dipenuhi. Usaha-usaha badan tertentu menyediakan makanan, pengangkutan, pendamping untuk menjenguk-jenguk mereka tentunya kita hargai. Yang kita harapkan lebih banyak lagi dapat dilakukan dan diselaraskan agar golongan ini tidak terasa dipinggirkan daripada kehidupan. Mereka  dan penjaga mereka seharusnyalah mendapat sokongan kita kerana kedua-duanya terpaksa mengharungi pelbagai dugaan. Mudah-mudahan banyak lagi usaha dapat kita lakarkan agar kesejahteraan mereka diutamakan.

Demikian juga kita harapkan agar mereka yang benar-benar memerlukan bantuan baik daripada golongan yang kurang upaya atau golongan yang memerlukan tidak diabaikan. Pernah beberapa kali saya mendengar cerita ini – ada yang meminta bantuan  ke sana sini tapi bagaikan bola, ditolak dari satu bahagian atau badan ke bahagian atau badan yang lain. Akhirnya individu-individu ini bagaikan terdera untuk mendapatkan bantuan yang bukan daripada kalangan yang terbiasa.

Dalam dunia yang serba canggih, bantuan tanpa sempadan boleh sahaja diusahakan dengan mengikut garis pandu negara masing-masing. Namun kecanggihan yang sesempurna mana pun tidak bermakna jika kecanggihan kita hanya pada peralatan dan bukan orang-orang sasaran kita.

Mereka yang benar-benar memerlukan bantuan tidak banyak meminta daripada sesiapa dan juga kehidupan. Kita yang lebih berupaya dan mampu seharusnya lebih peka terhadap kehendak-kehendak mereka.

Semoga hati kita lebih terbuka untuk membantu mereka yang memerlukan bantuan kita dengan sebaiknya demi kesejahteraan semua, insya-Allah. Amin.

Salam
Rasiah Halil
4 – 5 Februari 2017.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s